Хезболах појачава снаге против ИС у Сирији

Лидер либанског Хезболаха Хасан Насралах рекао је да се регион суочава са "опасношћу без преседана" од екстремистичких организација. Поручио да ће његови борци појачати своје учешће у сиријском грађанском рату, у знак подршке снагама Башара ел Асада.

Шеик Хасан Насралах најавио је то на церемонији поводом 15. годишњице повлачења Израела из јужног Либана, зарекавши се да ће се борити против суни екстремистичких организација, као што су Исламска држава и Ал Каида.

Насралах је рекао да су те организације "егзистенцијална претња" свакоме ко се не сложи с њиховом идеологијом, навео је Асошијетед прес, преноси Танјуг.

Хезболах се придружио снагама сиријског председника Башара Асада у грађанском рату 2013. године и борци те шиитске проиранске организације учествују у великој бици последњих неколико недеља против џихадиста у подручју планина Каламун које се граничи са Либаном.

"Наше присуство ће се повећавати, где год је потребно да будемо присутни", истакао је Насралах након што су Асадове снаге претрпеле неколико пораза током последња два месеца, углавном у сверозапдној провинцији Идлиб и у јужном региону Дара.

Последњи у низу је пад древног града Палмира, који су пре неколико дана освојили екстремисти Исламске државе.

"Ми смо присутни данас на многим местима и ја вам кажем да ћемо бити присутни где год битка захтева. Ми смо за томе дорасли и ми смо људи за то", рекао је Насралах, обраћајући се присталицама.

Опсерваторија: ИС погубио 217 особа за девет дана

У међувремену, Опсерваторија за људска права је саопштила да су борци Исламске државе погубили су најмање 217 људи, међу којима цивиле и децу, за девет дана од како су освојили области у сиријској провинцији Хомс, укључујући и Палмиру.

Сиријска Опсерваторија, чије је седиште у Лондону, навела је да има документоване егзекуције 67 цивила, међу којима има и деце, као и 150 припадника режимских снага.

Њих су убили борци Исламске државе у разним деловима провинције Хомс од 16. маја, додала је Опсерваторија, пренела је агенција АФП.

Раније данас сиријска државна телевизија објавила је да су џихадисти ИС у Палмири убили најмање 400 људи, већином жена и деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи