Дуда победио на председничким изборима

Пољски председник Бронислав Коморовски признао је пораз на председничким изборима након што су анкете показале да је победу однео конзервативац Анджеј Дуда.

Према анкетама са бирачких места, Дуда је добио подршку 53,47 одсто грађана, а Коморовски 47 одсто, преноси Танјуг.

"Овог пута нисам успео. Ово је избор грађана слободне демократске Пољске", рекао је Коморовски и честитао Дуди на победи.

Коморовски је, у обраћању присталицама, истакао да поштује избор грађана и пожелео Дуди успех као председнику.

Дуда је захвалио Пољацима што су га изабрали на чело земље и обећао да ће на крају мандата моћи да каже - био сам председник свих Пољака.

"Дубоко верујем да смо у стању да у нашој земљи обновимо заједништво. У стању смо да заједно побољшавамо земљу. Тај велики посао не може да обави сам ни председник ни влада уколико немају подршку друштва. Председник када је већ изабран мора да служи народу. Зато ће врата Председничке палате бити отворена за грађанске иницијативе. Оне са којима се слажем али и оне у које сумњам или са којима се нећу слагати", казао је Дуда.

Одзив бирача у другом кругу избора је, према прелиминарним подацима, 56,1 одсто, што је више у односу на први круг 10. маја када је био 48,96 одсто, пренела је агенција Тас.

Коначни резултати избора биће саопштени сутра увече.

Победа 43-годишњег Дуде је прва већа победа на изборима у последњих скоро 10 година за опозициону Странку права и правде, која га је кандидовала.

У Пољској премијер предводи владу, а председник је шеф оружаних снага, има утицаја у сфери спољне политике, правосуђа и одлучује ко ће бити на челу централне банке, наводи агенција Ројтерс.

Исход гласања ће бити показатељ и какви се могу очекивати резултати општих избора касније ове године.

У првом кругу Дуда је добио 34,76 а Коморовски 33,77 одсто гласова бирача.

Резултат првог круга био је изненађење, јер је према тадашњим предизборним анкетама, кандидат Грађанске платформе и актуелни шеф државе Коморовски важио за убедљивог фаворита, а док је његов Дуда, члан Европског парламента и кандидат странке Право и Правде, највеће опозиционе партије, знатно заостајао у односу на њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи