Локални избори у Шпанији тест за странке у успону

Шпанија би данас могла да доживи политички земљотрес на локалним изборима када би, како се очекује, грађани незадовољни последицама економске кризе и корупционашким скандалима могли да казне владајућу Народну партију, али и опозиционе социјалисте.

Анкете јавног мњења слажу се у једној ствари, а то је да би избори, услед успона нових странака, могли да најаве крај двопартијског система који је доминирао у Шпанији скоро четири деценије, преноси Танјуг.

На ове изборе, такође, се гледа као на најаву онога што Шпанију може да очекује на општим изборима крајем ове године.

Грађанска партија блиска шпанским бизнисменима и радикална левичарска група "Ми можемо" делују као националне странке тек од прошле године, али грађани у њима виде добродошло освежење.

"Шпанија се суочава са озбиљним проблемом политичке стабилности зато што нема традицију коалиционих влада", каже професор политицчке комуникације на Мадридском универзитету Марија Хосе Канел.

Биралишта су отворена, затварају се увече, а коначни резултати се очекују око поноћи.

Бирају се представници у више од 8.100 градских скупштина и парламената у 13 од 17 шпанских региона.

Највеће и најсимболичније битке водиће се у Мадриду и Барселони где се очекује да сада владајуће партије изгубе већину.

Према анкети Центра за социолошка истраживања, Народна партија премијера Маријана Рахоја могла би да освоји највише гласова, али и да изгуби већину у 11 од 13 региона.

И док ништа не указује да би Шпанија могла да следи пример Грчке, где су на власти радикална левица и националисти - "Грађани" и "Ми можемо" би свакако могли да буду језичак на тасу у многим градовима и регионима, наводи АП.

Професор Канел указује да су Шпанци раније гласали идеолошки или за левицу или за десницу, а да их је сада криза натерала да размишљају о програмима политичких странака.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи