ЕУ и САД критикују Путинов закон о НВО

Европска унија, ОЕБС, САД и Велика Британија изразиле су “дубоку узнемиреност” и “страховања” поводом новог руског закона који даје тужиоцима овлашћење да међународне организације у Русији прогласе непожељним и да их затворе.

Заменик портпарола Стејт департмента Мери Харф каже да су САД забринуте да ће ново овлашћење тужилаца у Русији додатно да ограничи рад цивилног друштва у тој земљи, преноси Танјуг

"Оно представља нови пример растућег притиска руске владе на независне гласове и намерних корака да се руски народ изолује од света", изјавила је заменица портпарола Стејт департмента Мери Харф.

Додаје да су САД и даље забринуте због све већих ограничења рада независних медија, цивилног друштва, чланова мањинских група и политичке опозиције.

"Руси, као и други народи у свету, заслужују владу која подржава отворено тржиште идеја, транспарентно и одговорно владање, једнак третман пред законом и могућност реализације својих права без страха од одмазде", истакла је Харф.

Истовремено, британско Министарство спољних послова је изразило страховање да ће нови руски закон створити озбиљне препреке за активности међународних невладних организација за људска права у Русији.

Организације за заштиту људских права и Амнести интернешенел су такође осудили нови закон као део текуће драконске акције, која ће стегнути живот цивилног друштва.

ЕУ и ОЕБС такође забринути  

Нови закон о "непожељним" невладиним организацијама, који је потписао руски председник 23. маја, забрињавајући је корак у серији ограничења када је реч о цивилном друштву, независним медијима и политичкој опозицији, саопштила је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич.

"Овај закон имаће даљи негативни утицај на рад цивилног друштва у Русији. Он ће ограничити слободу говора и медија, као и плурализам мишљења, на шта је указала представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић", наводи се у саопштењу Коцијанчич.

"Указујемо на негативно мишљење руског Председничког савета за људска права, пошто је закон, такође, у супротности са уставом Русије", додаје се у саопштењу.

Председник Русије Владимир Путин јуче је потписао закон усвојен у руском парламенту прошле недеље, који омогућује забрану страних невладиних организација и судско гоњење њихових запослених, којима прети до шест година затвора или изгон из Русије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи