Либија, спречен одлазак 600 имиграната у Европу

Група од 600 илегалних миграната пореклом из Африке спречена да Средоземним морем оде у Европу. Имигранти су ухапшени на подручју Триполија и пребачени у прихватни центар. Из УН поручују да све границе за мигранте морају бити отворене, а разлози њиховог бега испитани.

Влада Либије у Триполију, коју не признаје међународна заједница, затражила је почетком маја помоћ од Европске уније у борби против илегалне имиграције, тражећи бродове и успостављање директних контаката с европским завничницима, преноси Бета.

Хаос који влада у Либији после свргавања и убиства дугогодишњег либијског лидера Муамера ел Гадафија, допринео је порасту илегалне имиграције. Избеглице користе слабо контролисању либијску обалу за одлазак у ЕУ Средоземним морем.

Политичку нестабилност је додатно компликована пошто у земљи постоје два парламента и две владе које тврде да су легитимне.

Либија је подељена између међународно признате владе са седиштем у Тобруку, на истоку, и друге владе у Триполију, коју подржавају исламски побуњеници.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је земље југоисточне Азије да се позабаве узроцима све горе хуманитарне кризе, које је приморала хиљаде житеља Мјанмара и Бангладеша да побегну из својих земаља у накрцаним бродовима.

Многи од њих су месецима лутали морима, узалуд тражећи земљу која би их примила.
Бан је рекао да је о овом хитном питању разговарао с лидерима Мјанмара, Индонезије, Тајланда и других земаља региона и позвао их да помогну у потрази за мигрантима, изгубљеним на мору, и њиховом спасавању, као и да нађу опције за њихово удомљавање и реинтеграцију.

"Важно је спасити људске животе", рекао је Бан током посете главном граду Вијетнама Ханоју, али је додао да је такође важно не враћати мигранте у земље из којих су побегли.

Више од 3.600 људи - половина од њих Бангладешанаца и муслиманских Рохингја из Мјанмара - стижу до обала Индонезије, Малезија и Тајланда, почев од 10. маја.

Верује се да још хиљаде њих плутају морима, и Уједињене нације су упозориле да време за њихово спасавање истиче.

Четири малезијска ратна брода од јуче претражују околна мора, рекао је шеф морнарице те земље Абдул Азиз Џафар и додао да су у приправности још три брода, као и три хеликоптера.

Овај потез Малезије сматра се позитивним, али је ограничен само на малезијске територијалне воде.

Пентагон је пре два дан јавио да САД спремају ваздушне патроле. Међутим, према данашњој изјави америчке амбасадорке у Бангкоку Мелисе Свини, још се очекује да понуда о асистенцији авијације у потрази за мигрантима буде прихваћена у земљама региона.

УНХЦР: За Сиријце све границе морају бити отворене

Шеф агенције Уједињених нација за избеглице Антонио Гутереш рекао је да за сиријске избеглице треба да буду отворене све границе, укључујући и оне у Европи, како би се олакшао терет блискоисточних земаља које су примиле готово четири милиона људи из Сирије, погођене грађанским ратом и појавом Исламске државе.

Гутереш је такође позвао међународну заједницу да повећа развојну помоћ земљама попут Јордана и Либана које су домаћини избеглицама из Сирије.

"Оне су прва линија одбране глобалне колективне безбедности и оне су стубови, суштински стубови регионалне безбедности", рекао је Гутереш за АП на конференцији Светског економског форума у Јордану.

"Ако оне падну, последице ће бити драматичне по цео свет", додао је Гутереш.

Према његовим речима, близу 15 милиона људи је расељено због конфликата у Сирији и Ираку, а многи од расељених живе у апсолутној беди.

Истовремено, међународне агенције и владе земаља-домаћина избеглица суочавају се са све већим финансијским проблемима у настојањима да ублаже избегличку кризу.

Они су за ову годину затражили 8,4 милијарде долара, укључујући 2,9 милијарде за рад на територији Сирије и 5,5 милијарди за избеглице у другим земљама.

Оба програма добила су једва једну петину потребне суме, саопштили су званичници УН.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи