Кијев тражи попуст на руски гас до краја године

Украјина је од Русије затражила да јој продужи попуст на испоруке природног гаса до краја године. При одлучивању о попусту, Москва би могла да узме у обзир неуспех Кијева да отплати свој дуг.

Руски министар енергетике Александар Новак рекао је да Кијев већ дуго апелује на Москву да Украјини продужи попуст на гас до краја 2015. године, на терет царинске стопе извоза, преноси Раша тудеј.

Новак је додао да је за то стигао и званичан захтев Кијева, али да се преговори о испоруци гаса Украјини не очекују пре јуна. Истиче да би Русија, при одлучивању о попусту за снабдевање гасом, могла да узме у обзир неуспех Кијева да отплати свој дуг.

Крајем марта, руска влада је Украјини одобрила попуст за испоруке до 30. јуна. Како је речено, попуст на природни гас биће једнак висини царинске стопе извоза, али не би требало да прелази 100 долара за 1.000 кубика.

Новак је пре месец дана рекао да ће се на свака три месеца одлучивати о попусту Украјини.

Раније је генерални директор "Гаспрома" рекао да је од 1. маја удвостручена потражња Украјине за руским гасом.

Већ крајем априла испорука гаса Украјини износила је од 12 до 13 милиона кубика дневно. У првих 28 дана априла Москва је Кијеву испоручила 273.5 милиона кубика гаса.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи