Mексико, у сукобу банди и полиције више од 40 мртвих

Мексичке снаге безбедности убиле су 43 припадника нарко-картела и изгубиле једног свог припадника у оружаном сукобу у западном Мексику.

Комесар за националну безбедност Монте Алехандро Рубидо је рекао да је један федерални полицајац погинуо, а још један рањен током јучерашње трочасовне борбе на једном ранчу у мексичкој држави Мићоакан код саме границе са државом Халиско, преноси Танјуг.

Званичници владе су саопштили да се верује да су 43 људи које су убиле снаге безбедности у близини града Тануато припадници нарко-картела Нова генерација Халиска (ЈНГ).

Оружани сукоб је почео након што су снаге безбедности опколиле окупирани ранч. Тада је група наоружаних људи почела да пуца, испричао је Рубидо, наводи Ројтерс.

Владине снаге су позвале појачање из ваздуха и са копна и успеле су да савладају противнике уз помоћ хеликоптера, после чега су ухапсили три осумњичена припадника нарко-картела и запленили један бацач граната и 39 пушака различитог калибра, додао је Рубидо.

Он је казао да су званичици националне комисије за људска права послати на ранч где је број жртава премашио погинуле у сукобу са осумњиченим припадницима нарко-картела у контроверзном инциденту који се догодио у јуну прошле године.

Тада је влада објавила да је у размени ватре са војницима у централном Мексику убијено 22 припадника наро-картела. Међутим истрага је касније показала да је више од половине њих погубљено.

Халиско је један од мотора мексичке привреде, али јужна граница те државе је постала бојно поље у сукобу између ЈНГ и нарко-картела из Мичоакана Витезови темплари који је протеклих 18 месеци изгубио доста својих вођа.

Користећи губитке Витезова темплара, ЈНГ је постао највећа опасност за мексичке власти пошто су његови припадници од марта убили најмање 20 полицајаца.

Један припадник ЈНГ је 1. маја оборио војни хеликоптер у југозападном делу Халиска и том приликом је погинуло шест припадника војске.

Тај нарко-картел је тог дана такође палио возила, банке и бензинске пумпе у Гвадалахари у низу координисаних напада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи