ЕУ: Источни суседи Уније без перспективе пријема

Европска комисија је у Риги, на самиту ЕУ и шест некада совјетских земаља, одобрила финансијску подршки од милијарду и 800 милиона евра Украјини, а кључна порука скупа је да ће се јачати економско партнерство, уз реформе владавине права и јачања демократије, али државе Источног партнерства не могу рачунати и на пријем у ЕУ.

То су нагласили и неки од лидера Уније на данас завршеном заседању. Немачка канцеларка Ангела Меркел је објаснила да "Источно партнерство није оруђе за ширење ЕУ, већ за приближавање Унији", иако се Пољска и балтичке чланице ЕУ залажу да се перспектива пријема у ЕУ отвори и Украјини, Молдавији и Грузији, преноси Бета.

Истакнуто је да ће, после Молдавије, Украјина и Грузија моћи да рачунају на либерализацију визног режима ЕУ, мада су неке чланице ЕУ према томе веома уздржане, јер страхују од масовног прилива миграната, нарочито из Украјине.

У завршном саопштењу са сусрета на врху ЕУ и Азербејџана, Белорусије, Грузије, Јерменије, Молдавије и Украјине, објављеном у Риги и Бриселу, заобиђено је помињање односа с Русијом, јер су Белорусија и Јерменија биле изричито против тога.

Али, наглашено је "суверено право сваког партнера да се слободно определи" и подвучено је да су "акти против Украјине и догађаји у Грузији ; показали да се на европском континенту у 21. веку не може сматрати да су осигурана темељна начела територијалног интегритета у оквиру међународно признатих граница".

У документу се каже да "ЕУ подржава територијални интегритет, независност и суверенитет свих својих партнера" и додаје да су "учесници самита снажно подржали напоре за смањивање затегнутости и политичко решење за независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине".

Вође ЕУ и шест држава Источног партнерства су "поново истакли интерес за јачање енергетске безбедности, одрживости и конкурентности, као и за јачање и обезбеђивање снабдевања из разних извора".

Учесници самита су истакли намеру да "продубе билатералну и мултилатералну сарадњу у области енергије" и "посебно указали на улогу Азејбеџана и других земаља, укључујући Грузију, у изградњу јужног гасног коридора и проширивање Јужнокавкаског, као и Трансанадолијског и Трансјадранског гасовода".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи