ИС заузео Рамади, 15 мртвих у бомбашким нападима

Борци ИС-а истакли црне заставе у центру Рамадија, главног града ирачке провинције Анбар. Петнаест ирачких војника погинуло је у више експлозија аутомобила-бомби.

Градоначелник Рамадија Далаф ел Кубаиси рекао је да су екстремисти подигли црну заставу Исламске државе пошто су ирачке снаге биле принуђене да се повуку из тих зграда у којима се налази већина канцеларија власти.

У међувремену, борци ИС-а ставили су под своју контролу и командни центар ирачке војске за провинцију Анбар у Рамадију.

На питање колике су биле жртве у овом сукобу, Муханад Хаимур, портпарол и саветник гувернера Анбара рекао је како нема прецизне податке, али да се процењује да је у последња два дана у Рамадију погинуло најмање 500 цивила и припадника безбедносних снага, преноси АФП.

Хаимур наглашава како Рамади ипак још увек није пао јер се "људи још увек боре у неким његовим квартовима".

Раније данас, у четири готово истовремена бомбашка напада, чија су мета били припадници полиције који су обезбеђивали четврт Малаб у Рамадију, погинуло је 10, а рањено 15 полицајаца, међу којима шеф полиције у Малабу, пренео је Танјуг.

Потом су три бомбаша-самоубице ударили су аутомобилима са експлозивом у капију Оперативне команде у Анбару, војног седишта те ирачке провинције, усмртивши пет и ранивши 12 војника, пренео је АП.

Након напада дошло је до жестоких окршаја снага безбедности и естремиста Исламске државе (ИС), који су напослетку заузели подручје Малаба, после повлачења владинихк снага.

Напредовање ИС-а уследило је само дан после одлуке Багдада да пошаље појачање својим снагама у Рамадију.

Ирачко министарство одбране је саопштило да су ратни авиони током данашњег дана бомбардовали положаје ИС унутар Рамадија, без навођења других детаља.

Прошле недеље, екстремисти ИС су заузели административно седиште и друге кључне делове Рамадија.

Реч је о великом кораку уназад за напоре ирачке владе да протерају екстремисте из подручја која су освојили током велике офанзиве прошле године, навела је америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару