Канада усвојила другу Резолуцију о Сребреници

Канадски парламент једногласно је усвојио другу резолуцију о геноциду у Сребреници, чиме је потврђена претходна из 2010. године, којом је 11. јули означен као Дан сећања у Канади на жртве геноцида у Сребреници.

Како пише агенција Фена, април је у Канади проглашен месецом борбе против геноцида.

Геноцид у Сребреници биће обележен с осталим геноцидима у 20. веку, уз комеморације и изучавање те тематике.

Члан владајуће Конзервативне партије Канаде Бред Бут у марту ове године предложио је Парламенту резолуцију која говори о свим геноцидима у 20. веку, осим оног у Сребреници, пише агенција.

Бошњачку заједницу у тој земљи о томе је обавестила Канцеларија Ирвина Котлера, посланика Либералне партије Канаде, једног од највећих бораца за људска права и слободе у Канади и великог пријатеља БиХ, наводи се у саопштењу те заједнице, преноси Танјуг.

Тим поводом су оштру ноту Буту упутили Конгрес Бошњака Северне Америке и Институт за истраживање геноцида, тражећи и да се уложе амандмани на резолуцију којим би геноцид у Сребреници био уврштен у тај документ.

Директор Института за истраживање геноцида Канаде Емир Рамић казао је да су тамошња бошњачка заједница и други грађани те земље непријатно изненађени тиме што геноцид у Сребреници није ушао у текст резолуције.

"Тај чин који понижава жртве највећег злочина после холокауста у Европи негативно утиче на репутацију Канаде на међународном плану", оценио је Рамић позивајући парламент да исправи грешку и, како каже, Канаду врати на пут земаља које се боре за истину о злочинима у БиХ и правду за жртве тих злочина.

И Брајан Мас, предлагач прве резолуције о геноциду у Сребреници из 2010. године предложио је нови документ.

"Поводом 20. годишњице, Парламент подржава резолуцију о геноциду у Сребреници којом је 11. јули проглашен Даном сећања на жртве геноцида. Тај дан постаје саставни део месеца априла у коме се развија свест о потреби борбе против геноцида", стоји у Масовом предлогу.

Институт за истраживање геноцида Канада и Конгрес Бошњака Северне Америке су захвалили Машеу, Ирвину Котлеру и Стефену Диону, члановима канадског парламента који су јавно у том телу говорили о геноциду у Сребреници, каже се у заједничком саопштењу, које преноси Фена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару