Десет Палестинаца повређено у сукобу с израелским војницима

Десет Палестинаца повређено је у сукобу са израелским војницима који су пратили вернике у посету Јозефовој гробници у Наблусу на Западној обали, навели су палестински извори.

Безбедносни званичници и палестински сведоци рекли су да су војници испаљивали гумене метке, али и бојеву муницију на демонстранте. Армија је потврдила да је било сукоба али је порекла да је користила бојеву муницију, преноси Танјуг.

Данас се на палестинским територијама обележава Дан Накбе (катастрофе), када су многи Палестинци побегли или су истерани из својих градова и села током рата за независност 1948. године, који је довео до стварања Израела.

Годишњица тог догађаја редовно се обележава демонстрацијама на Западној обали које често прерасту у насиље.

Више од 1.000 насељеника из околних јеврејских насеља довезено је аутобусима да се моли на Јозефовој гробници, а војници су блокирали путеве до тог места, судећи по палестинским изворима на које се позива АФП.

У знак протеста, Палестинци су бацали каменице што је изазвало одговор војника. Војна партпаролка је рекла да је армија пратила 3.000 јеврејских посетилаца од среде увече, а да се око 200 Палестинаца приближило том месту бацајући каменце и палећи гуме.

Војници су одговорили "мерама за контролу нереда", али нису испаљивали бојеву муницију, истакла је портпаролка.

Гробница се налази у највећем палестинском избегличком логору Балата, а то је место ходочашћа, иако многи историчари верују да се ради о гробници имама.

Оно је било једном свето Самарићанима, следбеницима абрахамске религије сродне јудаизму. Израелска армија је дозволила да се гробница посећује ноћу сваког месеца како би се избегао контакт са локалним палестинским становницима.

Ове године је поводом 67-годишњице Накбе палестински председник Махмуд Абас поновио услове за повратак преговорима о миру с Израелом- замрзавање ширења јеврејских насеља на окупираној територији, ослобађање палестинских затвореника и посвећеност преговорима који би требало да трају најмање годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару