НАТО и ЕУ јачају сарадњу

НАТО и ЕУ су саопштили да желе да ојачају сарадњу због нових претњи које произлазе из агресивне политике Русије у бившим совјетским републикама и сукоба јужно од граница НАТО савеза.

Висока представница ЕУ за спољњу политику и безбедност Федерика Могерини је на састанку министара спољњих послова земаља чланица НАТО у Анталији, у Турској, изјавила да су ЕУ и НАТО две организације различите по својој природи, али да се суочавају са сличним изазовима, преноси Танјуг.

Могеринијева је рекла да ће две стране разговарати о тензијама у односима са Русијом због ситуације у Украјини и кризе јужно од граница НАТО у тренутку када се ЕУ суочава са приливом имиграната из Либије.

"Оно што је за нас значајно јесте снажна сарадња, нарочито када се ради о размени информација и о новој врсти претњи свуда око нас. Свуда око нас су изазови који нас уједињују. Ми смо другачији по својој природи, али делимо исте вредности ", казала је Могеринијева.

Одговарајући на критике да је ЕУ спора у одговору на ситуацију у свом сопственом суседству, Могеринијева је рекла да је ЕУ "свесна да треба да ојача капацитет одговарања на кризе".

Истиче да за разлику од НАТО-а "то не значи неминовно војни приступ".

"Али не можемо искључити војни аспект свог рада", додала је Могеринијева.

Генерални секретар НАТО-а, генерал Јенс Столтенберг, изјавио је да се НАТО суочава са "еволуирајућим" изазовима источно и јужно од својих граница.

Критикујући Москву због анексије Крима и мешања у унутрашња питања У крајине, Столтенберг је казао да Русија, која се понаша све агресивније, користи силу да мења границе и застрашује суседе.

"Разговараћемо о дугорочним стратешким последицама изазова са којима се суочавамо и о томе како НАТО може у сарадњи са нашим партнерима и ЕУ да се суочи са њима", додао је Столтенберг.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару