Криза на Медитерану, тест солидарности ЕУ

Европска комисија је предложила серију хитних мера за решавање кризе на Медитерану настале огромним приливом имиграната из Северне Африке и са Блиског истока. Од земаља чланица очекује се да солидарно поделе терет кризе, тако што ће свака земља прихватити одређену квоту азиланата. Разматрају се и војне акције против криминалних мрежа које бродовима шаљу имигранте преко Медитерана у јужне земље Европске уније.

Више од 1.800 људи је од почетка године изгубило животе у водама Медитерана у покушајима да се домогну европских обала. У одговору на растућу кризу Европска комисија је предложила расподелу азиланата по систему квота, како би се растеретиле најизложеније земље, као што су Италија и Грчка.

"Људи који су већ доспели на европску територију биће распоређени у друге земље чланице, које ће радити даљу процену захтева за азил. Предложили смо кључ за расподеле који треба да покаже шта солидарност значи за сваку од земаља", каже Франс Тимерманс, потпредседник Европске комисије.

Европска унија разматра и могућност поморске акције пресретања чамаца како би се спречила трговина имигрантима. Евентуалне војне мере против трафиканата, пре свега у Либији, морао би да одобри Савет безбедности.

"Приоритет је спасавање људских живота, збрињавање оних који су спасени и затим борба против организованих кријумчара и трговаца људима", каже Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност.

Контроверзни предлог који је за неке земље неприхватљив подразумева расподелу на основу друштвеног производа и броја становника.

Највећи број прихватиће Немачка, Француска, Италија и Шпанија. ЕУ намерава и да 20.000 избеглица са Блиског истока пребаци на своју територију.

Мађарска и Велика Британија успротивиле су се таквим плановима.

Британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј поручила је да би имигранте требало враћати у земље порекла, а да ће систем обавезујућих квота за прихват само охрабрити људе да крену на потенцијално смртоносни пут преко Медитерана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару