Читај ми!

Путин и Лавров разговарали са Керијем

Данашњи разговори између руског председника Владимира Путина и америчког државног секретара Џона Керија у Сочију нису резултирали неким значајним помаком, истакао је у обраћању новинарима саветник у Кремљу Јуриј Ушаков. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров задовољан је данашњим разговорима са америчким државним секретаром.

Саветник у Кремљу Јуриј Ушаков напомиње да председник Русије Владимир Путин жели да се односи између САД и Русије врате на нормалу, преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Џон Кери каже да је имао "искрен састанак" са руским председником Владимиром Путином, током своје прве посете Русији од како је почетком 2014. почела украјинска криза, преноси британски Би-Би-Си

Раније данас са америчким државним секретаром Џоном Керијем разговарао је и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Кери и Лавров сагласили су се да нема алтернативе политичком решењу украјинске кризе, саопштено је из руског министарства спољних послова након данашњих разговора двојице високих дипломата.

"У том контексту, руска страна ставља акценат на потребу стриктног придржавања споразума из Минска од 12. фебруара, укључујући и стабилан, директан дијалог Кијева са Доњецком и Луганском", стоји у саопштењу, а преноси Тас.

Уставне реформе су неопходан услов за постизање стабилног и праведног мира у Украјини, додаје се у саопштењу.

Руска страна је у преговорима истакла да је спремна да конструктивно сарађује са САД како у билатералној тако и у међународној сфери, али само на равноправној основи и без принуде.

У разговорима са америчким државним секретаром Сергеј Лавров је истакао како напори да се на Русију изврши притисак санкцијама воде у ћорсокак.

Лавров је нагласио како Русија неће попустити под притисцима да напусти своје националне интересе.

Џон Кери ће у Вашингтон однети поклоне руског колеге, мајицу са симболом победе и две кошаре са кромпиром и парадајзом, преноси Танјуг

Лавров поручује да су разговори који су трајали више од четири сата протекли "предивно".

Кери је на Твитеру написао да су разговори у црноморском летовалишту Сочи такође обухватили и Иран и ситуацију у Сирији.

Додаје да је важно да се очувају отворенима комуникацијски канали између САД и Русије како би две светске силе могле да решавају горуће светске проблеме.

Кери је "руској страни предао листу цитата из руских медија, који према његовом мишљењу, не осликавају прави потенцијал руско-америчких односа и, мишљењу Лаврова, захтевају унапређење".

Пре разговора двојица дипломата су положила венце на споменик погинулима у Другом светском рату.

Церемонији је присуствовало око 500 ученика из Сочија.

Споменик, где је сахрањено 2.000 војника Црвене армије који су преминули од последица рањавања у болницама у Сочију, откривен је 1985. када је Совјетски Савез обележавао 40. годишњицу од победе над нацистичком Немачком.

Лавров је стигао на церемонију у совјетском олдтајмеру, аутомобилу "победа", симболу аутомобилске индустрије СССР.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару