Читај ми!

Џихадисти разарањем древних градова прикривају пљачку

Разарање ирачких древних градова и артефакта старих више хиљада година за које су одговорни екстремисти Исламске државе било је маска за систематско пљачкање културног наслеђа Ирака, изјавили су ирачки званичници.

Терористичка организација Исламска држава је у априлу објавила видео-снимке на којима се види како њени припадници маљевима и рафалима из аутоматског оружја уништавају стари град Хатра и његове статуе од непроцењиве вредности које су на листи историјске баштине под заштитом Унеска, преноси Бета.

На једном снимку види се потпуно разарање експлозивом античког асирског града Нимруда, страрог 3.000 година.

То је, међутим, био само последњи корак много већег злочина, рекао је шеф ирачког Државног одбора за атиквитете и наслеђе, Каис Хусеин Рашид.

"Према нашим изворима, Исламска држава је данима раније почела да уништава то место ископавањем у тој области. Верујемо да су прво почели да копају у тим подручјима да би узели артефакте, а онда су почели да их уништавају да би то прикрили", објаснио је Рашид.

Сателитиски снимци потврђују да Исламска држава пљачка археолошка налазишта на подручју које је под њеном контролом, али нема чврстог доказа о суми коју је та група зарадила на тај начин.

У граду Нимруду откривена је краљевска гробница са великом количином златног накита, а Рашид страхује да на том месту има још таквих гробница и да би исламисти од њихове пљачке могли да зараде милионе долара.

Стручњаци сумњају да је уништавање великих статуа маљевима имало за циљ само да буде забележено камером, а да су преносиви вредни предмети, укључујући маске и глинене табле с клинастим писмом, прокријумчарене у Турску.

То није први пут да је ирачко археолошко богатство било мета пљачкаша. Верује се да су припадници Ал Каиде своје активности финансирали продајом антиквитета које су украли из Националног музеја и других археолошких налазишта.

Оно што је овог пута другачије је обим и систематски начин пљачке, посебно у деловима Сирије који су под контролом Исламске државе. Сателитски снимци показују нека места са толиким бројем ископаних рупа да изгледају као површина Месеца, наводи АП.

После продаје нафте, изнуђивања и откупа од отмица, верује се да је продаја антиквитета један од главних извора прихода Исламске државе.

Уједињене нације су у фебруару усвојиле резолуцију у којој се каже да Исламска држава зарађује директном или индиректном трговином украдених артефаката и којом се забрањује нелегална продаја сиријских антиквитета. Таква забрана већ је уведена 2003. за ирачке артефакте.

Украдени антиквитети вероватно путују уобичајеним рутама за кријумчарење у Турску, одакле се најчешће преко Бугарске и Балкана преносе до Западне Европе. Највећа тржишта за те предмете су САД и Велика Британија, мада је све већи број купаца из Кине и заливских земаља.

Ирак је Међународном савету музеја, УН и Интерполу послао детаљни списак артефаката који су можда покрадени у музеју у Мосулу, другом по величини ирачком граду који су исламисти заузели прошлог јуна. Теже ће, међутим, бити зауставити препродају предмета који нису регистровани и оних које су исламисти можда први пронашли на археолошким налазиштима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару