Читај ми!

Снажан земљотрес поново погодио Непал

Најмање 36 особа погинуло, а 1.117 је повређено у новом снажном земљотресу јачине 7,4 јединице Рихтерове скале који је данас погодио Непал.

Четири особе су погинуле у Индији, саопштили су званичници, док су кинески државни медији јавили да је на Тибету погинула једна особа, пренео је АП.

Земљотрес се најјаче осетио у удаљеним планинским подручјима североисточно од Катмандуа.

Информације споро стижу до престонице након данашњег потреса, али званичници и спасиоци кажу да ће број настрадалих готово сигурно расти.

Портпарол Међународне организације за миграције је претходно саопштио да су четири особе погинуле у граду Чаутара, северно од престонице Катмандуа, када се услед потреса срушило неколико зграда.

Спасилачки тимови покушавају да утврде да ли има још погинулих и повређених у рушевинама.

Индијски званичници су раније саопштили да су две особе погинуле у Индији када се срушила кућа у дистрикту Сиван, на 250 километара од Патне, главног града индијске државе Бихар.

У међувремену, непалске власти су затвориле аеродром у Катмандуу, након што је нови потрес изазвао панику међу људима.

"Аеродром је сада затворен за саобраћај", изјавио је менаџер Међународног аеродрома Трибуван Бирендра Прасад Шреста.

Непал је прво погодио земљотрес јачине 7,4 јединице по Рихтеровој скали, да би исто подручје погодио још један земљотрес јачине 5,6 јединица по Рихтеровој скали, саопштио је амерички Геолошки завод.

Епицентар земљотреса био је 68 километара западно од града Намче Базар, у близини Монт Евереста, на дубини од 19 километара, пренео је Ројтерс.

Потреси су натерали становнике престонице Катмандуа да похрле из својих кућа на улице, а потреси су се осетили све до индијске престонице – Њу Делхија.

Још један земљотрес јачине 5,6 јединица по Рихтеровој скали погодио је подручје Непала неколико минута након првог потреса.

У земљотресу јачине 7,8 јединица који је погодио Непал 25. априла и накнадним потресима погинуло је више од 8.000 људи, док је око 18.000 људи повређено.

Према проценама УН, он је погодио чак осам милиона људи и изазвао велика разарања широм земље.

Спасилачке екипе које су на Непал дошле из целог света још покушавају да допреме храну, воду и лекове људима који су погођени у априлском земљотресу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару