Читај ми!

Херш: Бин Ладен ликвидиран као "ненаоружани инвалид"

Добитник Пулицерове награде Симор Херш тврди да је Барак Обама лагао о околностима у вези са ликвидацијом Осаме бин Ладена у Пакистану, додајући да је бивши лидер Ал Каиде у тренутку убиства био "ненаоружани инвалид". Бела кућа негира Хершове тврдње.

Како преноси британски Индипендент, председник САД Барак Обама оптужен је да је измислио неколико кључних чињеницa у којима је обмануо јавност, између осталог и да је Бин Ладен погинуо у размени ватре и да пакистанске власти нису учествовале у мисији америчких специјалаца 2011. године.

Прослављени ратни новинар Симор Херш, који се претходно бавио употребом хемијског оружја у Сирији, цитирао је неименованог америчког обавештајног званичника, као део, како је назвао, "алтернативнe историјe рата против тероризма".

У тексту за Лондон ривју ов букс, Херш тврди да се Бин Ладен није крио у комплексу у Аботабаду, већ је у тренутку смрти заправо био затвореник пакистанске обавештајне службе.

Херш цитира високог обавештајног официра у пензији који је био упознат са првим информацијама о присуству Бин Ладена у Аботабаду. Он тврди да је пакистанска обавештајна служба годинама тајно држала Бин Ладена као "залог против деловања талибана и Ал Каиде у тој земљи".

Уместо, према званичним тврдњама, драматичног обрачуна са Бин Ладеном у Аботабаду, Пакистанци су добровољно одали локацију лидера Ал Каиде да би одржали добре односе са Вашингтоном и добили део награде од 25 милиона долара, истиче Симор Херш.

Такође, како каже Херш, пакистанске власти су олакшале мисију америчким специјалцима искључивши струју у његовом склоништу и одвративши локалне снаге од тог подручја.

Хершов извор наводи да су САД и Пакистан припремиле за јавност резервну верзију догађаја по којој је лидер Ал Каиде убијен у нападу беспилотне летелице на пакистанско-авганистанској граници.

На тврдње Беле куће да би Бин Ладен био ухваћен да се предао, Хершов извор одговора да је специјалцима дато наређење да га ликвидирају.

"Истина је да је Бин Ладен у том тренутку већ био инвалид, а то власти не смеју да кажу", истиче неименовани обавештајни официр САД.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару