ЕУ не усваја политику Аустралије према мигрантима

Европска унија неће усвојити мере које Аустралија користи за спречавање прилива миграната, упркос тврдњи аустралијског председника Тонија Абота да неке европске земље траже од званичне Канбере савете по том питању. Више од 5.800 миграната, који су покушали да пређу Медитеран и стигну до Европе, спасено је током викенда с бродова у близини либијске обале.

Европска комисија је саопштила да аустралијске власти не поштују међународне стандарде о заштити миграната, односно принципу Уједињених нација који забрањује да се жртва протерује у земљу где јој прети насиље или затвор, наводи агенција АП, преноси Танјуг.

Портпарол Комисије Наташа Берто је данас изјавила да ЕУ "примењује принцип неизручења жртве земљи где јој прети опасност и нема намеру да то мења, тако да модел који примењује Аустралија никад неће моћи да буде модел који ће примењивати ЕУ".

Пракса Аустралије да мигранте који морским путем покушају да дођу до аустралијске обале, често притом ризикујући сопствени живот, враћа натраг у земљу одакле су дошли је више пута поменута прошле недеље у Европском парламенту током дебате о начинима како зауставити велики прилив миграната у Европу.

Аусталијски премијер је данас рекао да његова земља и Европа разговарају о томе како спречити долазак бродова са мигрантима, али је Берто касније то демантовала.

У Аустралију већ 18 месеци није стигао ниједан брод са тражиоцима азила и није било забележених случајева утапања миграната, иако организације за људска права тврде да су ти резултати постигнути тако што мере званичне Канбере крше међународне обавезе те земље. Пре тога су бродови са мигрантима стизали готово свакодневно у Аустралију, уз велик број људских жртава.

Са друге стране, од почетка године је у покушају да преплове Средоземно море и стигну до Европе живот изгубило 1.750 миграната, што је чак 30 пута више у односу на исти период лани, показују подаци Међународне организације за миграције. 

Скоро 6.000 миграната спасено код обала Либије 

Више од 5.800 миграната, који су покушали да пређу Медитеран и стигну до Европе, спасено је током викенда с бродова у близини либијске обале. Пронађена су тела 10 преминулих, преноси Танјуг. 

Само у недељу спасено је више од 2.150 миграната, саопштиле су италијанска Обалска стража и морнарица.

У вероватно највећој операцији спасавања миграната досад, коју је координирала Италија, током викенда је учествовало 10 италијанских, четири приватна брода и један француски брод у име Европске агенције за контролу граница, преноси АФП.

Две недеље након што се близу 900 миграната удавило у водама Медитерана, што је највећа катастрофа у овим водама која се памти, изгледа да се прилив људи из Африке, који очајнички желе да се домогну бољег живота у Европи, и даље повећава, делимично и захваљујући настојањима кријумчара људи да искористе нешто мирније море, преноси Ројтерс.

И шпанска Обалска стража је пресрела брод са мигрантима у близини јужне обале Шпаније и спасила 21 мигранта, изјавио је полицијски извор.

Спасени мушкарци су у добром здравстеном стању, а верује се да потичу са севера Африке, пренео је Ројтерс.

Бродић са мигрантима је пресретнут око 16 наутичких миља од града Алмерије на југу Шпаније.

Сви спасени током викенда се транспортују до обала Италије - неки до најјужнијег италијанског острва Лампедузе, а други до места Трапани, на Сицилији. Рачуна се да ће нови спасени мигранти пристизати и током ноћи и у понедељак.

Шокирани рекордним прошлонедељним бројем жртава, лидери ЕУ су се сагласили да утроструче финансирање мисије Тритон за спасавање миграната, али још увек нема сагласности око тога шта учинити са њима.

Аустријски канцелар Вернер Фајман се у интервјуу заложио за систем квота у смештању миграната у земље чланице Уније како би се ублажио притисак који њихов прилив чини на Италију, Грчку и Малту.

Његов предлог би, међутим, вероватно наишао на жесток отпор неких чланица ЕУ, међу којима Британије и Мађарске.

Мађарски премијер Виктор Орбан је у петак изјавио како би чланицама ЕУ требало дозволити да саме доносе прописе о мигрантима, као и да Мађарска не жели никог од њих.

Све веће безакоње и анархија у Либији оставља слободне руке кријумчарима људи. Према резултатима истаге једног италијанског суда, они на сваком броду који напуне мигрантима у просеку зарађују 80.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару