Читај ми!

Нови нереди на улицама Тел Авива

Узвикујући "Ни црни, ни бели, сви смо људска бића", стотине чланова израелске етиопске заједнице протестовало је у Тел Авиву против дискриминације и бруталности полиције. Полиција демонстранте терала сузавцем и воденим топовима.

Демонстранти су најпре блокирали главни ауто-пут, а потом су се до касно у ноћ сукобљавали с полицајцима, који су их растеривали на коњима.

Демонстранти су бацали каменице и флаше на полицајце у опреми за растурање нереда.

Полиција је разместила полицајце на коњима и уз помоћ водених топова, шок бомби и сузавца покушала да контролише изгреднике у централном делу Тел Авива, где је владо хаос на који овај град није навикао.

Полицијски портпарол Мики Розенфелд изјавио је да је око 3.000 људи учествовало у протесту, пренео је Асошијетед прес. Најмање 24 полицајца су повређена, а више демонстраната је ухапшено, рекао је Розенфилд.

Демонстранти су блокирали једну раскрсницу, што је изазвало гужву на главним градским саобраћајницама у централном Тел Авиву у шпицу, у време када се Израелци враћају посла. Придружили су им се друштвени активисти, прекрстивши руке изнад глава да симболишу везивање лисицама, јављају израелски медији.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху састаће се сутра са представницима етиопске заједнице и војником који је добио батине.

Амбасада САД у Тел Авиву је издала неоубичајену поруку, упозоривши своје грађане у Израелу на протестни марш.

Протесте Етиопљана у Израелу подстакло је објављивање видео-снимка на коме се види како један полицијски официр брутално, без видљивог разлога, туче једног војника пореклом из Етиопије.

Сафинау Малако који живи у центру за имигранте у Мевасерет Циону рекао је да тренутна борба етиопске заједнице у Израелу мора довести до другачијих резултата него у прошлости.

"Ми смо имали борбе које су завршиле без резултата и сада је време да наставимо и да не станемо док се друштво и политичари не пробуде. Ова ситуација се не може наставити. Ми смо Израелци као и сви други. Велики део израелских Етиопљана је рођен овде и они заслужују своја права," рекао је Малако.

Организатори протеста одбацили су поређење с недавним догађајима у Балтимору, али су најавили да ће се протести наставити док влада не предузме кораке за успостављање једнакости.

Након што су протести у Јерусалиму постали насилни, шеф израелске полиције Јоханан Данино дао је инструкције да се брже провере тврдње о бруталности полиције. Резултати се очекују за неколико дана. Данино је, након протеста у четвртак, рекао да полиција неће дозволити даља кршења реда и закона.

У Израелу живи хиљаде етиопских Јевреја, а већина их се уселила 1984. и 1990. године када су стигли авионима. Међутим, апсорпција у израелско друштво показала се као трновита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару