Читај ми!

Страх и ужас у Дамасаку после Боко Харама

На стотине људи пронађено је мртво у североисточном нигеријски граду Дамасаку. Локални извори навели су да је очигледно реч о жртвама Боко Харама. Нигеријски председник Мухамаду Бухари је навео да су екстремисти "лажна верска група" и обећао да неће штедети напоре у борби против њих.

Суморни налаз у Дамасаку далеко је бројнији од око 100 тела пронађених у масовној гробници испод моста, пошто је град ослобођен почетком марта од стране чадских снага, рекао је становник Кауми Кусур, преноси Танјуг.

Мртва тела су пронађена у кућама, по улицама и још много у кориту реке Дамасак која је пресушила, навео је исти извор и додао да су жртве сахрањене у 20 масовних гробница током прошлог викенда.

Још један становник Мухамед Садик који је помогао у сахрањивању у суботу, рекао је да се процењује да број жртава више од 400, мада влада нигеријске државе Борно није навела прецизну бројку, већ су навели да се ради о стотинама жртава, пренела је агенција АФП.

Пре месец дана агенција Ројтерс је јавила да су припадници Боко Харама киднаповали више од 400 жена и деце у Дамаску - граду који је потом ослобођен уз помоћ снага Нигера и Чада.

"Узели су 506 младих жена и деце. Убили су око 50 пре одласка", рекао је становник Сулејман Али и додао да не зна да ли су их убили или повели са собом.

Ослободиоци, војници Нигера и Чада пронашли су тела, очигледно погубљених становника, испод моста који води ка Дамасаку, где су улице биле препуне доказа да су вођење борбе.

Новоизабрани председник Нигерије Мухамаду Бухари јуче је осудио Боко Харам наводећи да су екстремисти "лажна верска група" и обећао да неће штедети напоре у борби против њих.

"Ниједна религија не дозвољава убијање деце у школским клупама, на пијацама и богомољама. Они немају ништа са религијом. Они су терористи и ми ћемо се носити са тим као са терористима", рекао је Бухари, који је добио председничке изборе прошлог месеца.

Обећао је да ће заузети "чврст став" против Боко Харама у чијој побуни је убијено најмање 15.000 људи од 2009. и више од 1,5 милиона људи је остало без крова над главом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару