Читај ми!

Непал: Земљотресом погођено осам милиона људи

Око осам милиона људи је погођено разорним земљотресом у Непалу. Број жртава попео се на 5.057. Власти Непала процењују да би број погинулих могао да се достигне 10.000. Наставља се евакуација планинара са Монт Евереста.

За више од 1,4 милиона људи потребна храна, а хитно су потребни и вода и склоништа, наводи се у извештају УН, који је пренео АФП.

Непалско министарство унутрашњих послова рекао је да је број жртава разорног земљотреса који је у суботу погодио Непал попео се на 5.057.

Број настрадалих односи се само на Непал, док је у суседним државама, Индији и Кини, више од 100 људи изгубило живот у земљотресу.

Премијер Непала Сусхил Корирала рекао је за Ројтерс да би број мртвих могао би да достигне 10.000, наређујући интезивирање напора за спасавање и захтевајући нове залихе шатора и лекова, преноси Танјуг.

"Влада чини све што може да спасе људе и олакша им ситуацију, али то је велики изазов и веома тешко време за Непал", рекао је Корирала.

Локални гувернер Удав Батарај рекао је да се око 250 људи се води као нестало након што је лавина погодила село Годатабела у округу Расува, северно од Катмандуа.

Међу несталима могло би да буде и страних туриста, пошто је реч о парку природе, популарној туристичкој атракцији, рекао је Батарај за Ројтерс.

Спасиоци покушавају да до њих дођу, али лоше време и киша ометају њихове напоре, додао је Батарај.

Војници су данас припремили храну, воду и друге хитне залихе који ће бити укрцани на хеликоптере у малом граду Горка, одакле ће бити упућени у најизолованије и земљотресом уништене области Непала.

У сеоским подручјима, погођено је 90 одсто становништва, које је изгубило своје домове и стоку и немају начин сада да се прехране, каже представник округа Сирија Мохан.

Врло је тешко стићи до њих, планински путеви су пресечени, а ветар и киша отежавају слетање хеликоптера. Непал се суочио са хуманитарном кризом 10.000 бескућника, који живе без воде за пиће и канализације.

Помоћ стиже и из иностранства, али уз тешкоће због загушења на малом аеродрому у Катмандуу. Тако су четири индијска авиона са спасиоцима и помоћи била приморана да се варте у Њу Делхи.

УН су саопштиле да ће из свог фонда обезбедити 15 милиона долара за хитну помоћ жртвама у Непалу.

Средства ће омогућити међународним хуманитарним групама да прошире своје операције и пруже склониште, воду, санитетски материјал и логистичке услуге, погођеним људима, рекао је портпарол УН Фархан Хак.

Планинари са Монт Евереста у базном кампу

Сви планинари који су били блокирани у камповима високо на Монт Евересту због лавине изазване великим земљотресом, превезени су хеликоптерима у базни камп.

Искористивши јучерашње лепо време, три хеликоптера су током дана спасавали планинаре из кампа један, изнад непроходних залеђених водопада, док су други код кампа два направили ваздушни мост, преноси Ројтерс.

Око половине шатора у базном логору на Евересту је уништено у суботу лавином, која је убила између 17 до 22 планинара. У тренутку земљотреса, на планини се налазило 350 иностраних планинара и два пута више домаћих шерпаса - водича.

Канадски алпиниста Ник Сиенски написао је на Фејсбуку, да су многим планинарима који су били у повртаку са врха, збрисани шатори, у лавини чија се брзина процењује на 300 киломера на сат и која је пресекла базни логор, разбацујући шаторе и људе на стотине метара.

Један од алпиниста Олег Пољаков изјавио је да ће сви који се налазе у базном кампу бити током дана обавештени о евакуацији.

"Око 100 људи је у базном кампу. За сада су сви планинари доведени у њега и свако је сигуран, али се препоручује да га не напуштају због опасности од нових лавина и одрона", казао је Пољаков.

Планинарски савез Тибета одлучио је да затвори приступ Монт Евересту, током целе сезоне, а данас ће нам кинеско Министарство туризма саопштити, како ћемо бити евакуисани, казао је Пољаков, додајући да је ситуација у базном кампу мирна и да нема панике.

Ипак, планинари страхују да би још један снажан земљотрес могао да погоди регион, око 50 до 90 километара од базног логора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару