Читај ми!

Бан: Опасан повратак хладноратовском менталитету

Свет без нуклеарног оружја је историјски императив нашег времена, поручио је генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун на отварању Конференције УН о неширењу нуклеарног оружја. Упозорава да се свет ближи опасном повратку хладноратовском менталитету.

Конференцији присуствује 190 земаља потписница споразума о неширењу нуклеарног оружја, али и Израел у својству посматрача, први пут после 20 година, преноси Танјуг.

У поруци генералног секретара коју је прочитао његов заменик Јан Елијасон, имплицитно се критикују Сједињене Америчке Државе и Русија због тога што не чине довољно да би се постигао напредак у нуклеарном разоружавању.

"Дубоко сам забринут што у последњих пет година изгледа да је напредак закочен", рекао је Бан и додао да уместо тога долази до опасног повратка хладноратовском менталитету.

САД и Русија поседују заједно 90 одсто укупних залиха нуклеарног оружја на свету, наводе агенције.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф апеловао је на земље које имају нуклеарно оружје да одустану од његове модернизације и оптужио Израел да због свог нуклеарног арсенала представља претњу за читав регион.

"Позивамо нуклеарне силе да одмах обуставе планове инвестирања у модернизацију и продужење рока свог нуклеарног оружја и са тим повезаних постројења", рекао је Зариф.

Израел, за који се верује да на Блиском истоку једини поседује нуклеарно оружје, а никада није потписао споразум о неширењу нуклераног оружја, није учествовао на скуповима потписница тог документа од 1995. године, у знак протеста због резолуција које сматра необјективним.

Зариф је у име 120 чланица Покрета несврстаних рекао потписницама споразума о неширењу нуклеарног оружја из 1970. године да међу њима не треба да постоје лимити у погледу трансфера нуклеарне технологије и знања.

Зариф је навео да чланице Покрета несврстаних захтевају да се "Израел, као једина земља у региону која се није придружила НПТ нити је показала намеру да то жели, да се одрекне поседовања нуклеарног оружја", пренео је АФП.

Према његовим речима, Иран и друге земље Покрета несврстаних су дубоко забринуте због војних и безбедносних доктрина НАТО и држава са нуклеарним оружјем.

Како се очекује, на маргинама конференције амерички државни секретар Џон Кери ће се састати са иранским колегом Џавадом Зарифом, што ће бити њихов први сусрет после маратонских преговора окончаних оквирним споразумом о спорном нуклеарном програму Техерана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару