Читај ми!

Ердоган: Москва прво да објасни Крим, па да прича о Јерменима

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Русија треба да објасни своје поступке у вези са Кримом пре него што буде имала право да окарактерише погром над Јерменима 1915. године, за време Отоманског царства, као геноцид.

Председник Турске Тајип Ердоган је рекао да "то није први пут да Русија употреби реч геноцид говорећи о том догађају" и да је лично тужан што је Путин тако поступио", преноси Ројтерс.

"Очито је оно што се догађа у Украјини и Криму. Руси би прво требало то да објасне, пре него што назову геноцидом оно што се десило у Отоманском царству", рекао је председник Турске на конференцији за штампу у Анкари, преноси Танјуг.

Руски председник Владимир Путин истакао је на комеморацији у Јеревану 24. априла, којом је обележена 100. годишњица погрома над Јерменима за време Отоманског царства, да је став Москве о геноциду над Јерменима непромењен, да је у питању нешто што не може да се оправда.

"Русија остаје доследна, увек смо веровали да не може да се оправда тако масовно убијање људи", рекао је он.

Путин је упозорио на повратак нацизма у низу земаља и позвао на размишљање у вези са последицама.

"Нажалост сада у многим регионима света, неофашзизам подиже главу и радикални националисти теже за моћи, видимо да је антисемитизам све јачи, као и манифестације русофобије", навео је руски председник.

Ердоган критиковао лидера кипарских Турака 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оштро је критиковао новоизабраног лидера кипарских Турака Мустафу Акинџија због његове изјаве да Турска треба да се односи према Северном Кипру као према себи равном.

Акинџи, који је у недељу изабран за председника међународно непризнатог Северног Кипра, где већину становништва чине Турци а њихову независност признаје само Анкара, рекао је да са Турском заговара "братски однос, а не однос у којем матична земља диктира услове", пренела је агенција АП.

Ердоган је данас, реагујући на ту изјаву, рекао да Турска финансира Северни Кипар, да се жртвовала за њега и да ће наставити да га сматра "својим дететом".

Акинџи је у недељу у другој рунди избора за председника међународно непризнате државе Северни Кипар, остварио комотну победу са 60,5 одсто освојених гласова, над непомирљивим националистом Дервишом Ероглуом, који је досад био на тој функцији.

Акинџи, који је раније био градоначелник турског дела Никозије, залаже се за помирење са међународно признатом владом кипарских Грка.

Кипар је подељен од 1974. године, када су турске трупе заузеле трећину острва у одговор на удар, који је инспирисала Атина, са циљем присаједињења те земље Грчкој. Северни део Кипра се прогласио за државу 1983. године, а признаје је само Турска која обезбеђује и око трећине средстава потребних за њено функционисање.

Кипарски председник Никос Анастасијадес саопштио је како види нови наду за окончање вишедеценијске подељености тог острва након избора Мустафе Акинџија за лидера кипарских Турака.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару