Читај ми!

Ле Пен: Остајем у политици док не умрем!

Оснивач француске екстремно десничарске странке Национални фронт Жан-Мари Ле Пен изјавио је да нема намеру да се повуче из породичне свађе која компликује тежње крајње деснице ка власти у Француској.

После коментара које је изнео прошле недеље о нацистичким гасним коморама и француском ратном лидеру Филипу Петену, а који су изазвали кризу унутар странке, Жан-Мари ле Пен (86) је поново устао у одбрану Петена, пренео је Танјуг.

"Не мислим уопште да је маршал Петен био издајник. Сматрам да је он веома строго кажњен и да је то била неправда", рекао је Ле Пен у интервјуу за Ројтерс.

Жан-Мари Ле Пен сматра да је Петен, чија је администрација учествовала у слању Јевреја у концентрационе логоре, за то имао легитимитет пошто га је у то време подржавао парламент.

Ле Пен је деценијама био на челу ФН пре него што је лидерско место уступио ћерки Марин 2011. године, која је покушала да ову антиимиграционо настројену партију ослободи антисемитског имиџа и привуче већи број бирача будући да се припрема за председничку трку 2017. године.

У тим покушајима је једна од главних препрека Марин ле Пен увек била потешкоћа да утиша свог оца који, без длаке на језику, користи своју титулу почасног председника странке да редовно учествује у француској политичкој дебати.

Ле Пен је у интервјуу Ројтерсу нагласио да, иако је, након свађе са ћерком, јуче објавио да се повлачи из учешћа на регионалним изборима, неће задовољити ћеркин захтев и напустити политику.

"Бићу члан Европског парламента још четири године, тако да се нипошто не повлачим. Остаћу до краја, односно све док ме господ Бог не позове", рекао је француски политичар.

Ле Пен, који и даље ужива велику подршку међу партијским ветеранима, не сматра да би могао да се суочи са санкцијама када се страначко руководство буде састало наредних недеља како би разговарало о његовим коментарима у вези са Другим светским ратом.

"Не видим ко би у Националном фронту могао да помисли да санкционише оснивача који је 40 година водио политичку странку којој су се они можда придружили пре само пар година. То је смешно", закључио је Жан-Мари ле Пен.

Његова ћерка је у петак најавила да ће се он појавити пред страначком дисциплинском комисијом због контроверзних коментара о холокаусту, као и да би требало да размисли о напуштању политике, пренела је агенција АФП.

Анкете показују да би Марин ле Пен могла да уђе у други круг председничких избора, али да нема велике изгледе за победу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи