Читај ми!

Бан Кимун критикује папу због Јерменије

Генерални секретар УН Бан Кимун каже да је оно што се Јерменима десило пре сто година за време Османског царства "ужасан злочин" и додао да не подржава папу Фрању који је та убиства окарактерисао као "први геноцид 20. века".

Портпарол УН Стефан Дујарик рекао је новинарима да је Бан упознат са оним што је рекао папа Фрања и да је у потпуности свестан "осетљивости одређивања карактера онога што се догодило" 1915. године, као и комеморација поводом "трагичних догађаја" које су најављене у Јерменији и у другим деловима света за 24. април, преноси Танјуг.

Дујарик је навео да генерални секретар УН верује да ће та комеморација и наставак сарадње Јермена и Турака "са циљем да се одреде чињенице о ономе што се десило 1915. ојачати заједничку решеност да се онемогући да се слични ужасни злочини икада понове у будућности".

Дујарик је, одговарајући на питање новинара, рекао да Бан за сада не планира да формира међународну комисију која би се бавила испитивањем чињеница у вези са злочином 1915. године.

Папа Фрања је у недељу поводом обележавања стоте годишњице злочина над Јерменима у Османском царству, говорећи о том догађају употребио реч "геноцид", што би, према оцени страних медија, могло озбиљно да наруши дипломатске односе Ватикана и Турске.

"Током прошлог века, људска раса је доживела три огромне трагедије без преседана. Прва, коју већина сматра првим геноцидом 20. века, погодила је јерменски народ", рекао је папа Фрања током мисе у базилици Светог Петра, цитирајући саопштење из 2000. године, које су потписали папа Јован Павле Други и јерменски патријарх.

Друга два геноцида у прошлом веку су починили "нацистички и стаљинистички режими" навео је папа, додајући да су "у новије време такође забележени масакри попут оних у Камбоџи, Руанди, Бурундију и Босни".

Многи историчари описују смрт више од милион Јермена у Османском царству "првим геноцидом 20. века", али званична Анкара одлучно негира такве оптужбе.

Јермени тврде да је чак милион и по припадника тог народа убијено између 1915. и 1917. године, током распада Отоманског царства, и дуго су радили на томе да међународна заједница то назове геноцидом.

Турска одбацује оптужбе за тај злочин и тврди да је у грађанском сукобу, кад су се Јермени побунили против Отоманског царства и стали на страну руских трупа, погинуло између 300.000 и 500.000 Јермена и исто толико Турака.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи