Читај ми!

Екстремисти се инфилтрирали у британски образовни систем

Исламисти су основали готово 50 нерегулраних школа широм Уједињеног Краљевства у којима се учи градиво засновано на исламистичким фундаменталистичким ставовима који су у супротности са британским вредностима. Власти покренуле истрагу.

Нерегуларне школе се налазе широм Уједињеног Краљевства, укључујући и муслиманске области Бирмингема и Лондона. Иако су успеле да избегну око департмана за образовање, тренутно их истражују локалне власти надлежне за едукацију, пише британски Телеграф.

Многе од њих су наводно установили наставници који су ухваћени у тзв. скандалу Тројански коњ, у којем су се радикални муслимани инфилтрирали у школске управе како би покушали да промене план и програм и "отерају" наставнике који им се противе.

Те школе се оснивају као приватни образовни центри, у којима се држе предавања неколико сати недељно, због чега и успевају да избегну инспекцију. Међутим, кривични је прекршај водити такве школе и локалне власти имају обавезу да воде рачуна да сва деца која се образују приватно добију одговарајуће знање.

Муслиманска деца пакистанског и сомалског порекла често су у опасности да буду "радикализована" чак и у својим домовима.

Телеграф је сазнао да је департман за образовање покренуо већи број истрага, а једна од надзираних школа налази се у источном Лондону. Она је затворена раније ове године јер је Мизанмур Рахман, који ју је водио, говорио својим ученицима да је нефер што су талибани демонизовани.

Званично, све школе у Краљевству морају да промовишу британске вредности, а један од званичника је рекао Сандеј тајмсу да су те нерегуларне школе против принципа демократије, једнакости и толеранције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи