Читај ми!

Више од шест хиљада Европљана отишло у џихад

Број Европљана који се боре у Сирији на страни џихадиста је вероватно већи од шест хиљада, наводи европска комесарка за правосуђе Вера Јурова.

Вера Јурова сматра да је стварни број оних који су се из Европе прикључили џихадистима много већи, прeноси Танјуг.

"Тачан број се не може утврдити због проблема улажења у траг страним борцима који учествују у конфликтима, али процењујемо да је из читаве Европе у Сирију отишло између 5.000 и 6.000 појединаца", каже Јурова у интервјуу за француски лист Фигаро.

Тврди да је Европа одлучила да, након два терористичка напада исламиста у Паризу и Копенхагену, не допусти да је води.

"Фокусирање на оне који покушавају да отпутују за Сирију како би се прикључили џихадистима, или на оне који се из тог конфликта враћају, представља закаснелу интервенцију, истиче Јурова.

Европска комесарка наводи да ЕУ уместо тога жели да унапреди превенцију, као средство смањења сталног одлива европских држављана.

То подразумева и истраживање различитих разлога због којих се људи из Европе прикључују џихадистичким групама.

"Британски стручњаци су код оних који напуштају породице и одлазе у Сирију уочили жељу за авантуром, досаду, незадовољство животном ситуацијом или слабе изгледе у будућности", каже Јурова.

Европска комесарка за правосуђе наводи да се Унија фокусира на бржу размену информација између полиције и судских власти држава чланица, у циљу боље размене обавештајних података.

Исламска држава контролише велике делове Сирије и Ирака и прогласила је "исламски калифат", а до сада је привукла на хиљаде страних бораца, међу којима има и доста оних са Запада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи