Читај ми!

Штајнмајер: Време за наредну фазу у Украјини

Очекујемо од Москве и Кијева да пређу на наредну фазу спровођења споразума из Минска, поручује шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Министар иностраних послова Немачке позвао је Русију и Украјину да пређу "на наредну фазу" спровођења мировног споразума из Минска који ће бити на дневном реду дипломатског скупа у Берлину у понедељак.

"Очекујемо од Москве и Кијева да пређу на наредну фазу спровођења споразума из Минска", рекао је Франк-Валтер Штајнмајер за конзервативни дневник Ди велт у интервјуу који ће бити објављен у понедељак, преноси Бета.

Та следећа фаза предвиђа "припремање локалних избора у областима које су запосели сепаратисти, као и приступ хуманитараца и обнову (срушеног) у источној Украјини", додао је министар.

Шефови дипломатија Украјине, Русије, Немачке и Француске састаће се у понедељак увече у Берлину да би размотрили спровођење мировног споразума из Минска, тешко постигнутог фебруара ове године.

Штајнмајер је поздравио то што "повлачење тешког наоружања добро напредује", али је изразио жаљење што "поново долази до кршења примирја".

НАТО је у недељу потврдио листу Франкфуртер алгемајне цајтунг да Русија и даље шаље трупе и оружје сепаратистима у Украјини, кршећи споразум из Минска.

О посматрачкој мисији Организације за европску безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), Штајнмајер је рекао да је "за сада добро напредовала, али то није довољно".

Посматрачи ОЕБС-а су се у среду пожалили да им је ограничено кретање.

Министар спољних послова Француске Лоран Фабиус, који ће бити у понедељак на састанку у Берлину, најавио је ове недеље слање мировних снага, као подршку ОЕБС-у у Украјини.

Резултат састанка у Берлину ће бити размотрен у уторак и среду на састанку министара иностраних послова Групе Седам, у Либеку, такође у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи