Читај ми!

Историјски састанак Обама-Кастро

Председници САД и Кубе Барак Обама и Раул Кастро одржали су вечерас у Панами први званични састанак после више од пола века прекида дипломатских односа између две земље.

Обама је одмах на почетку разговора новинарима рекао да је то "историјски састанак" и да су САД спремне да "окрену нови лист" у односима с Кубом, истовремено признајући да остају значајне несугласице између две државе, преноси Бета.

"То је очигледно историјски састанак. Уверен сам да је дошло време да пробамо нешто ново и значајно с кубанском владом а још важније с кубанским народом", рекао је Обама.

Кастро је Обами рекао да је спреман да разговара о свим осетљивим питањима, укључујући и питања људских права и слободе штампе.

"Све може да буде на дневном реду", рекао је Кастро и додао да су се две земље "сложиле да се неће у свему слагати".

Кастро и Обама су потом наставили разговор иза затворених врата.

Како су пренеле светски медији, њихов састанак означава одлучујућу етапу у приближавању две земље отпочетом у децембру 2014. године.

То је први разговор председника две земље од 1956, пет година пре прекида дипломатских односа између САД и Кубе 1961. године.

Кастро је раније данас у говору на Свеамеричком самиту рекао да је Обама "поштен човек" и затражио укидање америчких санкција Куби и повлачење с листе земаља које подржавају тероризам.

Обама оценио је у свом говору да приближавање САД и Кубе представља прекретницу на америчком континенту.

"Нова америчка политика према Куби означава прекретницу у целом региону. Сама чињеница да председник (Кубе) Раул Кастро и ја седимо овде представља историјски догађај", рекао је Обама.

Кастро: Обама није крив за санкције

Све учеснике Самита Кастро је изненадио рекавши да Барак Обама није крив за економску блокаду његове државе.

Пошто је, оштрим речима, описао кроз какве је све тешкоће Куба пролазила због санкција и сталних покушаја САД да сруше владу у Хавани, Кастро је рекао да кривицу за то сноси више америчких председника, али да Обама није међу њима.

Извањавам се председнику Обами и свим присутним због веома емотивног говора о нашој револуцији. Извињавам му се зато што он је он, по мом мишљењу, частан човек и не сноси одговорност за све кроз шта смо морали да пролазимо, истакао је Кастро.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи