Читај ми!

У ЕУ се спрема побуна против санкција Москви?

У Европској унији расте незадовољство санкцијама према Москви и на помолу је својеврсна побуна коју предводи Грчка, а придружиће јој се, по свему судећи, Мађарска, Словачка и Кипар. ЕУ припрема тајни план за искључење Грчке из еврозоне, пише "Тајмс".

Ригидан однос Европе према Грчкој стратешки је поклон који је Европска унија дала руском председнику Владимиру Путину као на тацни и који он неће одбити, наводи британски дневник Дејли телеграф, преноси Танјуг.

Брисел је својим понашањем сам гурнуо грчког премијера Алексиса Ципраса у Путинов загрљај и руски председник је сам рекао да његова посета Москви "није могла доћи у бољем тренутку".

Ципрас је из Москве поручио да је Грчка суверена земља са неупитним правом да користи своју геополитичку улогу.

Санкције Европске уније према Русији истичу у јуну, уколико се 28 земаља не сагласи да их продужи.

Ципрас је, међутим, већ наговестио своје противљење томе, а евентуални вето Грчке на санкције охрабриће мађарског премијера Виктора Орбана да се придружи тој побуни.

Словачка такође полако напушта оно што је некад био јединствен (мада несложан) ЕУ фронт за одвраћање Кремља од нових корака у Украјини.

Брисел би могао једну чланицу да доведе у ред, али не и више непослушних земаља. ЕУ постаје немоћна пред сопственом интерном "петом колоном", пише британски лист.

Непотребно је рећи да би необнављање санкција у тренутку када је Донбас још под контролом проруских снага, ставило клипове у точкове америчко-европских односа, додатно слабећи Северноатлантску алијансу и оно што остаје од западне безбедносне структуре.

"Тајмс": Тајни план ЕУ за искључење Грчке из еврозоне

Чланице ЕУ припремају тајни план за искључење Грчке из еврозоне у случају банкротства земље у мају ове године, објавио је британски Тајмс.

Тврди се да је у документу који је припремило Министарство финансија Финске у сарадњи са Немачком реч о могућем искључењу, а аутори текста упозоравају да се овог пролећа мора донети "веома тешка политичка одлука".

Према наводима листа, Финска сматра да евро може да преживи искључење Грчке, захваљујући мерама и реформама Европске централне банке које је спровела последњих година, пренео је Спутник.

Крајем фебруара, Грчка се договорила са еврозоном о продужетку антикризне помоћи на четири месеца, док су почетком априла власти те земље представиле програм економских мера који треба да убеди међународне кредиторе да издвоје Атини кредитни пакет који се налази на чекању а потребан је да би се избегао банкрот Грчке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи