Читај ми!

Пет година од смрти Качињског

Полагањем цвећа и паљењем свећа, мисама, а касније током дана и протестним маршевима опозиционе деснице, широм Пољске обележава се пета годишњица трагичног удеса авиона председника Пољске Леха Качињског.

У несрећи је погинуло 96 људи, а Пољаци су поред шефа државе изгубили и прву даму, велики део државне елите и команду армије, преноси Бета.

Пилот је покушао да по густој магли слети на лоше опремљен војни аеродром у Смоленску.

Заједништво Пољака због трагедије трајало је кратко. Такође, убрзо након несреће нестала је срдачност и топлина у односима Русије и Пољске.

Данас су односи Варшаве и Москве дошли до потпуног захлађења, што је удвостручило број присталица теорије завере да је на Качињског извршен атентат.

Док је на прву годишњицу несреће, 2011. године, у тезу завере и атентата веровало свега 12 одсто Пољака, данас их је, у анкети дневника Газета виборча, већ 22 одсто.

Главни заговорници те теорије су националистичка ванпарламентарна десница и опозициони конзервативци, на челу са братом близанцем покојног председника, бившим премијером Јарославом Качињским. 

Огромна већина Пољака, ипак, одбија тезу Јарослава Качињског да је Русија намерно оборила авион како би се решила неугодног пољског председника који је заговарао оштри курс Европске уније према Русији.

Пред ову годишњицу у медије су процурели изнова урађени стенограми црних кутија и разговора у кокпиту и између пилота и контроле лета у Смоленску, а синоћ их је званично уз налазе вештака објавило и војно тужилаштво.

"Према мишљењу вештака непосредни узрок несреће су грешке посаде током лета и кршење прописаних процедура од стране руских контролора лета. Вештаци су искључили атентат. Експлозије није било. То је помало као да трагамо за злочином који није учињен", каже пољски главни државни тужилац Анџеј Серемет.

Тврди да докази за атентат не постоје.

"Понекад, када размишљам о тој теорији завере, чини ми се да је то први у историји света атентат за који не постоје ни најмањи траг. Ако неко не жели да чује аргументе и живи у свом свету халуцинација, нећете га убедити. У САД и даље има људи који су уверени да Американци нису слетели на Месец", наводи Серемет.

И нова вештачења у том војном делу истраге, као и завршене руске и пољске цивилне истраге, поклапају се са оним што мисли већина Пољака.

У анкети пред ову годишњицу 37 одсто Пољака верује да се авион срушио зато што су пилоти били изложени притиску да слете без обзира на немогуће временске услове, а нова вештачења наглашавају да је тај притисак био само посредан.

Скоро трећина, њих 29 одсто, уверена је да је за несрећу крив општи јавашлук у пољском војном ваздухопловству.

"Ту може да се говори о 'чиновничком' преступу. Нико у 36. пуку ипак није оптужен за несрећу", подсећа Серемет.

Део породица око брата близанца покојног предсендика Качињског од почетка захтева међународну истрагу несреће.

"Међународна истрага није искључена, али морамо прво да завршимо пољску коју води Генерално војно тужилаштво. Ако се потврди то што говори војно тужилаштво у оптужби руских контролора, војни тужиоци ће моћи да сумирају да ли сарадња са руским тужилаштвом није била довољна да се дође до истине", каже шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина и додаје да су тек тада могући даљи кораци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи