Читај ми!

Ко све има нуклеарни арсенал

Нуклеарне силе у својим залихама имају око 16.300 ракета, наводи се у "Билтену нуклеарних научника", најбољем међународном извору, пише британски "Индипендент". Мање поуздани подаци Савеза америчких научника кажу да светски нуклеарни арсенал чини 15.650 пројектила и бомби.

Сав тај арсенал налази се у 14 земаља на 98 локација. Од тога 10.000 је у саставу светских армија, док је остатак ускладиштен и предвиђен за уништење.

Од 10.000 нуклеарних пројектила, 4.000 је, према Билтену, "доступно за употребу", док се у сваком тренутку 1.800 нуклеарних бојевих глава држи у стању високе приправности – спремне су за употребу за свега неколико минута.

Чак 93 одсто арсенала поседују САД и Русија.

Према најновијим подацима Билтена процењује се да Америка поседује 7.100 нуклеарних бојевих глава, од којих је 2.080 употребљиво, 2.680 је ускладиштено, а 2.340 предвиђено за размонтирање.

Русија, која не даје отворено такву врсту података, сматра се да има нешто више од 8.000 комада нуклеарног оружја.

Нуклеарну моћ Велике Британије чини 215 бојевих глава, мада се Лондон када је у питању одржавање углавном ослања на САД.

Свака од четири британске нуклеарне подморнице у сваком тренутку носи 16 ракета "тридент".

Француска се узда у својих 300 бојевих глава. Као и Британија и Французи имају нуклеарну подморницу која је у сталној патроли.

Кина има 250 нуклеарних пројектила, али ниједан није потпуно функционалан, наводи Савез америчких научника. Сматра се да је Пекинг у процесу увећања свог нуклеарног арсенала.

Најновији подаци који се тичу Израела, кажу да та земља има 80 бојевих глава, иако власти не потврђују нити поричу њихово постојање.

Процењује се да Пакистан има између 100 и 120, Инидија између 90 и 100, док Северна Кореја има мање од 10 нуклеарних бојевих глава од којих ниједна није употребљива за акцију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи