Читај ми!

Нетанjаху: Споразум са Ираном прети опстанку Израела

Израелски премиjер Бенјамин Нетанjаху осудио jе оквирни споразум коjи су светске силе постигле са Ираном, чиме jе стао насупрот Сједињеним Државама и осталим блиским савезницима.

Бенјамин Нетанjаху, коjи jе све време оштро критиковао нуклеарне преговоре с Ираном, изразио jе "снажно противљење" споразуму о коме су светске силе преговарале с том земљом у Лозани, у телефонском позиву председнику СAД Бараку Oбами.

"Споразум заснован на том оквиру претиће опстанку Израела," рекао jе Нетанјаху и додаје да је потписани споразум лош, али, каже, избор није само између лошег споразума и рата.

"Постоји трећа алтернатва - бити чврст, повећати притисак на Иран док се не постигне добар договор", навео је Нетанијаху у саопштењу издатом после специјалне седнице ужег састава владе задуженог за безбедност.

Израелски премијер је додао да "Израел захтева да сваки коначан споразум с Ираном укључи јасно и недвосмислено иранско признање израелског права да постоји". 

Портпарол израелске владе Марк Регев рекао је да је споразумом Ирану омогућено да настави да обогаћује уранијум и да и даље спроводи истраживања у циљу производње нуклеарног оружја.

"Договор Ирану оставља нетакнуту скупу нуклеарну инфраструктуру, и њиме није предвиђено затварање ниједног нуклеарног постројења у тој земљи", истакао је портпарол.

Mеђутим, споразум jе поздрављен широм света и Нетанjахуу неће бити лако да окупи противнике таквом документу пре него што буде коначно склопљен до краjа jуна. Oн наjвише може да рачуна на републиканце у Америчком конгресу, коментарише Aсошиjетед прес.

Израелски лидер веруjе да Иран покушава да направи нуклеарну бомбу, а његову забринутост делио jе већи део света. Нетанjаху сматра нуклеарно наоружани Иран претњом по саму егзистенциjу Израела, jер су ирански лидери позивали на уништење jевреjске државе и та земља подржава неприjатељске милитантне групе у региону, а такође развиjа дугометне балистичке ракете.

Oквирним споразумом се предвиђа систем ограничења и инспекциjа иранских нуклеарних построjења, али се не испуњаваjу израелски захтеви да се таj програм размонтира.

Нетанjаху сматра да се Ирану не може веровати и да ће, будући да ће одређена построjења остати нетакнута, бити у стању да направи бомбу. "Tакав споразум неће блократи пут Ирана до бомбе. Oн ће га утрти," сматра Нетанjаху.

"Израел неће прихватити договор који ће омогућити држави која позива на његово уништење да развије нуклеарно оружје", истакао је Нетанијаху, пренели су израелски медији.

Ужи састав израелске владе, задужен за безбедност, уједињен је у свом противљењу оквирном споразуму постигнутом између светских сила и Ирана, саопштио је кабинет премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи