Нетанијаху оптужује Скандинавце да желе да га склоне

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху оптужио је "западне владе, а највише скандинавске" да покушавају да га уклоне с власти, трошећи милионе долара за мешање у предстојеће изборе, на којима је он суочен с тешким изазовом.

"Скандинавске владе су потрошиле милионе долара на кампању да ме склоне с власти", рекао је Нетанијаху за радио станицу Глас Израела, на коју се позива Танјуг. 

"Западне владе, али највише скандинавске... Оне знају исувише добро зашто преферирију Бужија и Ливни (Нетанијахуови главни ривали Исак Херцог звани Бужи и Ципи Ливни)," додао је израелски премијер.

Херцог, лидер Лабуристичке партије левог центра и опозиције, основао је колицију Ционистичку унију с центриштичком партијом Хатнуа, бивше минситарке правде и главног преговарача са Палестинцима, Ципи Ливни. Они су оптужили Нетанијахуа током кампање да доводи у опасност везе Израела с највећим савезником САД због својих амбиција да остане на челу земље, подсећају стране агенције.

Финална испитивања јавног мнења објављена у петак, пред изборе 17. марта, показују да Ционистичка унија предњачи пред Ликудом са 4 посланичка места, односно да ће освојити 26 од 120 мандата у Кнесету - парламенту, а ликудовци 22. Нетанијаху је у интервјуу за Рега радио станицу поновио оптужбе на рачун "скандинавских влада".

"Стране владе, посебно Скандинавци, су део кампање широм света да ме сруше", рекао је он, судећи по преводу који је на Твитер поставио израелски блогер и новинар Тал Шнајдер.

Израелски историчар Гершом Горенберг означио је такве поруке израелског премијера "послеђним уточиштем моћника који бледи" и који "оптужује спољне агитаторе и стране владе".

Односи иземђу Израела и "Скандинавије" су се недавно нашли на искушењу. Шведска је у октобру постала прва западна земља ЕУ која је званично признала Палестину као државу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару