Читај ми!

Немачка левица критикује Меркелову

Немачки левичари осудили су одлуку Ангеле Меркел да не присуствује свечаности обележавања Дана победе - 9. маја, у Москви. Сматрају да немачка канцеларка тиме избегава да ода "нужну и пуну почаст" за 65 милиона жртава Другог светског рата.

Шеф посланичког клуба опозиционе Левице Грегор Гизи наводи да је то што ће Меркелова дан касније, заједно са руским председником Владимиром Путином положити венац на гроб Незнаног јунака у Москви, ипак, "више од ништа", преноси Танјуг.

Гизи жали што је, како каже, морао да доживи "ускогрудо заборављање историје".

Подсетио је да је 27 милиона грађана бившег Совјетског Савеза изгубило живот у Другом светском рату.

"Меркелова је избегла да свим жртавама рата, којих је укупно било 65 милиона, рачунајући и шест милиона Немаца, ода нужну и пуну почаст", сматра Гизи и подсећа да је Други светски рат изазвала Немачка.

Меркелова је подршку за своју одлуку да не иде у Москву на параду, поводом Дана победе над фашизмом, добила из редова својих демохришћана, као и од коалиционих партнера, социјалдемократа.

Портпарол Социјалдемократске партије за питање спољне политике, Нилс Анен је њену одлуку оценио као разумну.

"Човек не може актуелна политичка догађања једноставно да издвоји. У овом моменту нема политичких претпоставки за учешће на званичној свечаности (у Москви)", наводи Анен.

Председавајући Одбора за спољлну политику Бундестага Роберт Ретген из редова канцеларкиних демохришћана, оценио је одлуку Меркелове као "паметан компромис, који поштује прошлост и адекватно одговара садашњости".

"У светлу развоја дешавања у Украјини, немогуће је да Меркел присуствује традиционалној војној паради на Црвеном тргу у Москви", навео је немачки владин званичник.

Канцеларка ће положити венац на споменик Незнаном јунаку у Москви дан касније, преноси Ројтерс.

У овом моменту је отворено питање да ли ће Меркелова 8. маја учествовати на свечаности у Пољској, коју је најавио пољски председник Броњислав Коморовски.

Комоворски је, наиме, пре пар недеља најавио да неће ићи у Москву и да, уместо тога, жели да шефове држава или влада евроазијских земаља позове у Пољску на свечаност.

Меркеловој до сада, како преносе медији, није стигао позив за свечаност у Пољској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару