Читај ми!

Артиљерија и снајперска ватра над Тикритом

Ирачка војска и шиитски милитанти и даље се боре против припадника Исламске државе у Тикриту. Градом одјекује артиљерија и снајперска ватра.

Војска и милиција ушле су јуче, са севера и југа, први пут у родни град бившег ирачког лидера Садама Хусеина, најснажније упориште Исламске државе у Ираку, преноси Танјуг.

Офанзива представља кључни корак у потискивању екстремистичке групе која контролише четвртину територије Ирака, половину територије Сирије, као и део Либије, наводи АП.

ИС је заузела Тикрит прошлог јуна, када је преузела контролу над великим делом севера Ирака.

АП наводи, позивајући се на команданта операције, да данас треба да почне друга фаза напада, у оквиру које војска треба да уђе у центар града.

АФП преноси изјаву једног ирачког генерала да се владине снаге боре да "очисте четврт Кадисију" у Тикриту, али да споро напредују пошто су суочене са уличним борбама и снајперском ватром.

У офанзиви учествује око 30.000 бораца, док се у Тикриту, како се верује, налази неколико стотина екстремиста.

Агенције су јуче известиле да су ирачке снаге напале град оклопним возилима и хеликоптерима.

Ирачке власти саопштиле су преко државне телевизије да екстремисти отимају аутомобиле од цивила и беже из града, док је војска успела да успостави линију снабдевања и да ојача офанзиву.

Још нема података о евентуалним жртвама борбе.

Ирачка војска и локалне сунитске снаге, које су против ИС, синоћ су заузеле град Алам, док се ускоро очекује да покрену офанзиву на Мосул, други највећи град у Ираку.

ИС је протеклих седмица претрпела тешке поразе, делом захваљујући ваздушним нападима коалиције коју предводе САД.

Екстремисти су јуче узвратили координисаним бомбашким нападима у Рамадију, на западу Ирака, где је у симултаним експлозијама 12 аутомобила-бомби и нападима најмање седморице бомбаша-самоубица убијено 17, а рањено 38 људи.

Међу бомбашима је био један Белгијанац, један Сиријац, један Узбекистанац и један човек с Кавказа, а наводно и један аустралијски тинејџер.

У Багдаду и околини јуче је, такође, убијено 17 људи у пет напада, а екстремисти су убили десетине људи и у покушају да заузму и стратешки град Рас eл Аин, на граници с Турском, наводи АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару