Аустралијски тинејџер бомбаш-самоубица у Ираку

Власти у Аустралији истражују тврдње Исламске државе да је један аустралијски тинејџер, регрут те екстремистичке организације, погинуо у самоубилачком бомбашком нападу у Ираку.

Локални медији су известили да је материјал за прављење бомби пронађен у његовој породичној кући у Мелбурну, јавља Танјуг.

Министарка спољних послова Аустралије Џули Бишоп рекла је новинарима да безбедносне агенције покушавају да провере тврдње да је Џејк Биларди (18) учествовао у нападу у Рамадију.

Џихадисти су у среду објавили фотографију на којој се он, како је наведено, припрема за напад, као и неколико фотографија експлозије.

Ирачки званичници су саопштили да је напад на војне положаје у Рамадију, престоници провинције Анбар, изведен са 13 возила, не наводећи детаље о жртвама.

Бишопова је рекла да не жели да коментарише да ли је Биларди планирао напад у Аустралији.

У свом блогу, који је наводно писао из Анбара у јануару, под псеудонимом Абу Абдула ел Аустрали, Биларди је рекао да је планирао низ бомбашких напада у Мелбурну, чија би мета били страни конзулати и политичко-војне мете.

Наводно, навео је да жели да изведе нападе ручним бомбама и ножем у тржним центрима и кафеима, који би кулминирали његовим дизањем у ваздух, активирањем појаса са експлозивом.

Од плана је одустао, страхујући да би га полиција осујетила, наводи се у блогу.

Аустралијска савезна полиција је саопштила да је била упозната с блогом, али су одбили да коментаришу његову веродостојност.

Аустралијске снаге безбедности верују да се 90 грађана те државе бори на страни ИС, а да је у борбама погинуло 20 њих.

Аустралија је у стању приправности због напада радикализованих муслимана, након опсаде једног сиднејског кафеа у децембру, у којој су погинули два таоца и отмичар, подсећа Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару