Читај ми!

Дванаестогодишњак погубио таоца Исламске државе

Екстремисти Исламске државе погубили су деветнаестогодишњег Арапина из Израела под оптужбом да је шпијун Јерусалима. Погубљење је извео дванаестогодишњи дечак.

Исламска држава објавила је снимак на коме се види да дечак, за кога Би-Би-Си наводи да није старији од 12 година, убија хицем из пиштоља у главу једног таоца, а потом испаљује још три метка у тело.

Поред њега стоји и један старији припадник Исламске државе, који дечака описује као "младунче калифата".

Убијени талац је Мухамед Мусалам, који је на снимку рекао да се придружио Исламској држави како би израелској обавештајној служби могао да доставља податке о томе где су базе и складишта оружја.

И Израел и породица убијеног Мусалама демантовали су да је он био израелски шпијун. Безбедносни званичници саопштили су да знају за снимак, али да још не могу да потврде његову аутентичност.

Међутим, један званичник је раније потврдио да је Мусалам отишао у Сирију да се бори за Исламску државу у октобру прошле године.

Његов отац је порекао да му је син био шпијун, рекаваши да је нестао док је био на туристичком путовању у Турској.

"Исламска држава га је ухватила на турској граници док је покушавао да се са туристичког путовања врати кући болесној мајци. Затворили су га, тукли и натерали да каже да ради за Израелце", каже Саид Мусалам, отац убијеног младића.

"Шпијун од 19 година? Како је то могуће? Зашто би отишао тамо ако је био шпијун?", упитао је Саид Мусалам.

Испоставило се да је Мухамед после извесног времена контактирао брата у Израелу и рекао му да се бори за Исламску државу. Међутим, у једном тренутку се предомислио и поново се јавио породици из Раке на северу Сирије, поручивши да жели да се врати, преноси Танјуг.

"Видео сам га с дугом брадом и дугом косом и калашњиковим. Рекао ми је: 'Чуј тата доста ми је овде, ово је земља рата, желим да се вратим'", прича његов отац о контатку са сином преко интернета.

У јануару је породицу назвала непозната особа и рекла да је Мухамед покушао да побегне од Исламске државе, али није успео, јер је ухваћен на контролном пункту на турској граници и одведен у затвор у Сирији. 

"Нису хтели да га пусте да иде јер ако се врати могли би да га ухвате Израелци и да им каже шта је видео. Тако су желили да га се ослободе. Знам мога сина. Одгајио сам га добро. Сигиран сам да није радио за Мосад," рекао је отац.

Видео је објавио медијски аутлет Фуркан и на снимку се види најпре како Мухамед седи у једној просторији и говори како га је регрутовао и обучавао Мосад. Он је објаснио да су га отац и старији брат охрабривали. Потом је одведен у поље где га је убио дечак.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару