Читај ми!

Украјина, повучен већи део наоружања

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио да су војска те земље и проруске снаге повукле већи део своје артиљерије с линије фронта на истоку Украјине, у складу с договором о примирју. Ивица Дачић поздравио почетак уклањања неексплодираних убојитих средстава у Украјини. Међутим, Викторија Нуланд тврди да Русија доставља оружје проруским снагама.

Петро Порошенко је рекао да ипак и даље има тешке артиљерије на аеродрому код Доњецка, над којим контролу имају проруске снаге, јавља АП, преноси Бета.

Повлачење тешког наоружања са истока Украјине надгледа више стотина посматрача ОЕБС-а који је критиковао обе стране у сукобу због мањка сарадње.

Високи комесаријат за избеглице УН објавио је да је број интерно расељених лица услед конфликта у Украјини достигао 1,1 милион, док укупан број Украјинаца који су тражили азил, држављанство или неку другу форму останка у суседним земљама износи 674.300.

Тај број укључује 542.800 лица из Украјине у Русији и 80.700 у Белорусији, јавио је Тас, преноси Танјуг.

Председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић поздравио је почетак уклањања и уништавања неексплодираних убојитих средстава на југоистоку Украјине, као пример сарадње сукобљених страна, саопштило је Министарство спољних послова Србије, преноси Танјуг.

"До јуче, неексплодирани пројектили су представљали сталну претњу сељанима Коминтернове", рекао је министар спољних послова Србије.

Посматрачи ОЕБС-а почели су да раде с представнцима украјинских оружаних снага, "Народне Републике Доњецк", и украјинских и руских снага у Заједничком центру за контролу и координацију, с представницима становништва о договору како наставити разминирање,
наводи се у саопштењу.

"Задовољан сам да видим што вежбе на разминирању нису крај сарадње на терену и да ће даљи радови на разминирању моћи да се спроводе у Павлопилу. Позивам све да појачају сарадњу с посматрачима и допринесу побољшању безбедносне ситуације", рекао је Дачић.

Нуланд: Русија пребацују оружје проруским снагама

Помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд рекла је да су руски тенкови и тешка војна опрема прешли украјинску границу у протеклих пар дана, што је кршење споразума о прекиду ватре потписаног 12. фебруара.

Последњих неколико дана, видели смо нове трансфере руских тенкова, оклопних возила, тешке артиљерије и ракетне опреме преко границе проруским снагама, рекла је Нуландова пред спољнополитичким одбором америчког Сената на чијем је дневном реду била Украјина.

Оценила је да је на Криму и у источној Украјини "владавина терора" и додала да Бела кућа још разматра да ли да оружјем снабде украјинску војску.

"У наредним данима, не недељама, ми морамо да видимо да се прекид ватре у потпуности поштује", рекла је помоћница америчког државног секретара, преноси Танјуг.

"Док Украјина гради мирољубиву, демократку и независну нацију на 93 одсто своје тероторије, Крим и делови источне Украјине пате под владавином терора", рекла је Нуландова пред спољнополитичким одбором америчког Сената.

"Крим данас остаје под илегалном окупацијом, а за многе угрожене групе тамо, кршења људских права су правило, а не изузетак", оценила је Нуланд, која је помоћник шефа дипломатије задужена за Европу и Евроазију.

Указала је на више група - кримске Татаре, Украјинце који одбијају да предају своје пасоше, хомосексуалце, новинаре и друге - којима, како је рекла, прети прогон, пренео је АФП.

"У источној Украјини, Русија и њене сепаратистичке марионете су покренули неописиво насиље и пљачку", тврди Нуланд.

Према њеним речима, тај "монтирани сукоб - који је контролисан из Кремља, храњен руским тенковима и тешким наоружањем, финансиран новцем руских пореских обвезника - стајао је живота више од 6.000 Украјинаца, али и више стотина младих Руса, које је Крамљ тамо послао да се боре и умру, у рату који њихова влада негира".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару