Читај ми!

Ирак, битка за нафту

Ирачке снаге покренуле су офанзиву на позиције бораца Исламске државе око нафтом богатог Киркука на северу Ирака, уз подршку јаких ваздушних удара међународне коалиције. Бомбардована рафинерија нафте у Сирији коју држе џихадисти.

Гувернер Киркука Наџмалдин Карим рекао је да је сврха офанзиве да се протерају екстремисти из града и да су курдски пешмерга борци гранатирали положаје ИС и да напредују на више фронтова, преноси Танјуг.

Крајем јануара борци ИС заузели су положаје око Киркука. Ирачке снаге паралелно воде борбе за преузимање града Тикрита у суседној провинцији Салахудин, јужно од Киркука.

Истовремено, начелник Здруженог штаба америчке војске, генерал Мартин Демпси слетео је јутрос у Багдад.

Демпси је долетео у Ирак војним транспортним авионом на разговоре са највишим ирачким званичницима.

Џихадисти су погубили 20 људи који су намеравали да се боре против њих у северној ирачкој провинцији Киркуку, саопштили су ирачки званичници.

Убиство 20 мушкараца, који су намеравали да се придруже антиџихадистичким парамилитантним снагама познатим као јединице Популарне мобилизације, догодило се у граду Хавиџи, рекли су локални званичници, пренела је агенција АФП.

Није могуће доћи до независне потврде да се злочин догодио, али убиства потврђује низ морбидних фотографија које су џихадисти објавили на интернету и које деле по друштвеним мрежама.

На фотографијама се виде тела готово 20 мушкараца обешених наглавачке на расветним стубовима, као и застава и лого Исламске државе.

У међувремену, и на другим фронтовима настављају се борбе против џихадиста.

Коалиција коју предводе Сједињене Америчке Државе, у ваздушном нападу погодилаје рафинерију нафте у Сирији коју држе припадници Исламске државе.

У недељу касно ноћу гађана је рафинерија, у близини турско-сиријске границе, изван града Тел Абијада.

Видео-снимак турске новинске агенције Доган приказао је огромну ватрену лопту која је захватила рафинерију приликом бомбардовања, преноси АП.

Британска организација за људска права, смештена у Сирији, проценила је да је у бомбардовању погинуло 30 људи.

Група сиријских активиста Рака је такође известила о бомбардовању, а није наводила број погинулих.

Исламска држава, која котролише око трећину Сирије и Ирака, продаје нафту на црном тржишту, како би финансирала своја освајања.

Коалиција, предвођена САД, није одмах признала предузимање ваздушних напада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару