Читај ми!

Разнео се један од осумњичених за убиство Њемцова

Један од шесторице осумњичених за убиство руског опозиционара Бориса Њемцова разнео се гранатом када га је полиција синоћ опколила, пренели су поједини руски и светски медији.

Полиција је синоћ у Грозном опколила стан шестог осумњиченог Беслана Шаванова, али се он убио тако што је активирао гранату и разнео се, пренео је британски Телеграф.

Један од ухапшених, такође према наводима медија, служио је као припадник полиције и учествовао у борби против исламских побуњеника, преноси Њујорк тајмс.

До сада је ухапшено пет особа осумњичених за убиство Њемцова, потврдио је портпарол Руске истражне комисије, а полиција је око суда у Москви пред који су изведени, распоредила јаке снаге.

Суд у Москви је одлучио да тројица мушкараца буду стављени у притвор, где се већ налазе двојица званично оптужених за умешаност у тај случај - Заур Дадајев и Анзор Губашев, пренеле су руске агенције.

Тројица осумњичених којима је суд наложио притвор су Шагид Губашев, млађи брат оптуженог, Рамзан Бахајев и Тамерлан Ескерханов.

Дадајев је признао да је учествовао у убиству, а суд је одредио притвор до 28. априла.

Челник руске републике Чеченије Рамзан Кадиров изјавио је да Дадајева познаје као "истинског патриоту Русије" и да он не би учинио ништа "против Русије, за коју је многе године ризиковао сопствени живот".

"Заур је био један од најнеустрашивијих и најхрабријих војника пука (у оквиру МУП Русије)... Нарочито се истакао у борби близу села Беноја, у специјалној операцији против велике терористичке банде", навео је Кадиров.

Истакао је чврсто уверење да је Дадајев "искрено предан Русији" и да је "био спреман да да живот за Отаџбину", пренеле су руске агенције.

"Сви који знају Заура, тврде да је дубоко верујући човек и да је, као и сви муслимани, био потресен поступцима 'Шарли ебдоа' и коментарима подршке штампању карикатура", рекао је Кадиров, а преноси Интерфакс.

Кадиров је истакао да не зна праве разлоге и мотиве отпуштања Дадајева из МУП-а и да је наложио да се истраже и они и његово понашање пред одлазак из службе.

Према његовим речима, уколико суд утврди да је Дадајев крив за убиство, починио је тежак злочин.

"Међутим, желим поново да кажем, да он није могао да учини ништа против Русије, ради које је годинама ризиковао сопствени живот", навео је Кадиров на свом налогу на Инстаграму и додао да је исто такав храбар војник био и Беслан Шаванов.

Истрагу убиства Њемцова води Истражни комитет Русије, који проверава најмање пет могућих верзија убиства руског политичара.

Међу њима је провокација ради дестабилизовања политичке ситуације у земљи, пословне активности убијеног, лично непријатељство, догађаји у Украјини и чак исламистичко-екстремистички траг, наводи Тас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару