Читај ми!

САД, мистериозно "бекство" опасне бактерије

У Луизијани је у току истрага о томе како је једна опасна, често смртоносна бактерија успела да "побегне" из веома добро обезбеђене научне лабораторије у Националном центру за истраживање примата у Тулејну.

Реч је о бактерији "burkholderia pseudomallei", која се најчешће може наћи у југоисточној Азији и на северу Аустралије, јавља агенција АФП, преноси Танјуг.

Овом бактеријом могу се заразити људи и животиње кроз контакт са контаминираним земљиштем и водом, а класификована је као потенцијални агенс биолошког тероризма.

Бактерија је највероватније побегла из лабораторије поменуте установе, која је радила на развоју вакцине против ње, у новембру прошле године или још раније.

Званичници тврде да патоген није откривен на земљишту Центра, иако су од њега оболела четири резус мајмуна држана у кавезима на отвореном, од којих су два подвргнута еутаназији.

И једна федерална инспекторка која је посетила Центар у Тулејну је након тога оболела, али се истиче да је могуће да се она поменутом бактеријом заразила на неком другом месту, будући да доста путује по свету.

У саопштењу Центра напомиње се како се "не зна да постоји било каква претња становништву" од одбегле бактерије, као и да тренутно нема ни оболелих људи ни примата.

Ипак, оно што веома брине јесте то што Центар није у стању да утврди како је опасна бактерија могла да побегне из лабораторије, истиче Ричард Ебрајт, експерт за биолошку безбедност са Универзитета "Ратгерс" у Њу Џерсију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи