Читај ми!

Не стишава се бура после убиства Њемцова

Објављен видео-снимак убиства руског опозиционара Бориса Њемцова, који су снимиле уличне камере. Убица се у кадру појављује иза возила за чишћење снега. У Москви и Санкт Петербургу одржан Марш жалости. Истражни органи разматрају и могућност да иза убиства Њемцова стоје исламски екстремисти.

Видео-снимак убиства Бориса Њемцова објавила је московска телевизија Центар, преноси Спутњик.

Раша тудеј наводи да је убиство снимила камера Центра, која снима временске услове у центру града. На снимку се види тренутак пре и после убиства, али не и сам чин.

Снимак је обухватио широк кадар Москворецког моста, у близини Кремља, али је квалитет снимка такав да могу да се разазнају само аутомобили на мосту и фигуре људи који се крећу по њему.

Сам тренутак убиства није снимљен, пошто је Њемцова и његову пратиљу у том моменту заклонило возило за чишћење снега које је пролазило мостом. 

Иако је снимак прилично нејасан, на њему се разазнаје Њемцов који шета са девојком. Сустиже их возило за чишћење снега и, гледано из угла камере, заклања их. Затим се види човек који трчи према аутомобилу "лада приора", који га је чекао неколико метара даље на мосту, улази на место сувозача и напушта место злочина.

Даље се види како се возило за чишћење снега зауставља, а на снимку је само девојка и два човека која беже под мост.

Раша тудеј наводи да је, према снимку, Њемцов убијен у 23.31 по московском времену, а да га је убица чекао на степеницама моста.

Раније те вечери су безбедносне камере снимиле Њемцова и његову пријатељицу како одвојено стижу у московску робну кућу ГУМ на Црвеном тргу око 22 сата по локалном времену.

Опозиционар и манекенка су наводно вечерали у једном од ресторана у склопу ГУМ-а, а затим су одлучили да прошетају до његовог стана, који се налази у близини и до којег су морали да пређу преко Москворецког моста. 

Руски политичар и посланик Јарославске градске скупштине Борис Њемцов убијен је 28. фебруара у центру Москве. Према прелиминарним подацима, непознате особе су испалиле шест метака у Њемцова док је шетао мостом.

Руски истражни органи истражују пет могућих мотива за убиство Њемцова, укључујући претње које је добио због свог става према нападу на француски сатирички лист Шарли ебдо, а разматрају се и могући пословни и лични мотиви.

Председник Русије Владимир Путин сматра да је убиство Бориса Њемцова наручено и да има искључиво карактер провокације.

Политички аналитичар Дмитриј Бабич сматра да Путин не стоји иза убиства Њемцова, за којег каже да је био отворени критичар руског председника, али да је имао врло мало политичког утицаја.

Индипендент пише да истражни органи разматрају и могућност да иза убиства Њемцова стоје исламистички екстремисти.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун осудио је убиство опозиционог политичара и позвао да починиоци брзо буду приведени правди. Огласио се и амерички државни секретар Џон Кери, који је рекао да САД желе "детаљну, транспарентну, праву истрагу" овог убиства.

Удовица Александра Литвињенка, бившег руског шпијуна који је умро у Лондону 2006. од последица тровања радиоактвним материјама, изјавила је да је убиство Бориса Њемцова нешто већ виђено. 

Марш жалости у Москви и Санкт Петербургу

У Москви је уместо првобитно планираног протестног митинга, међу чијим организаторима је био Борис Њемцев, организована шетња у знак сећања на убијеног опозиционара.

Одељење московске полиције саопштило је да је на маршу било 21.000 људи, док организатори тврде да их је било присутно око 70.000, преноси Тас.

Поворка је кренула са Трга Славјанскаја ка мосту у близини Кремља, где је Њемцов убијен. 

Учесници марша носили су плакате са натписима "Борио се за слободну Русију" и "Борио се за будућност Русије", као и кључну поруку марша "Хероји не умиру и ти меци су усмерени на сваког од нас". 

У првим редовима колоне били су лидери либералне опозиције, бивши премијер Михаил Касјанов, политичари Генади и Дмитриј Гудков и Иља Јашин.

Скуп у Москви је одржан уз изузетно јаке мере безбедности, пошто је полиција претходно дозволила да у маршу учествује до 50.000 људи.

Шетња у знак сећања на Њемцова одржана је и у Санкт Петербургу где су стотине људи дошли на метро станицу Горковскаја одакле су прошетали до Марсовог поља где се одржавала комеморација.

Мањи меморијални скупови одржани су и у Јекатеринбургу на Уралу и Томску у Сиберији, навела је француска агенција.

У Вороњежу, јужно од престонице, учеснике скупа који су носили плакате "Ја сам Борис" напали су активисти који су на њих бацили дезинфекционо средство. 

Пошту Борису Њемцову одали су и грађани Украјине и Пољске.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару