Читај ми!

Истражни кoмитет: Убиство Њемцова добро планиран чин

Истражни комитет је изнео прве верзије убиства руског опозиционог политичара Бориса Њемцова, које иду од криминала до политичке провокације, с тим да је тај чин био добро планиран, јавља "Раша тудеј".

Представник Истражног комитета Владимир Маркин рекао је новинарима да нема сумње да је тај злочин био добро испланиран, јавља Танјуг.

"Истрага је нашла да је Борис Њемцов ишао са својом пријатељицом у стан који се налази близу места убиства. Организатори и егзекутори су добро знали ту руту", каже Маркин.

Према његовим речима, у разрешење убиства укључени су најбољи детективи и форензичари, а случај се сматра приоритетом.

Прелиминарни резултати су показали да је политичар убијен из пиштоља "макаров".

Стручњаци су на месту убиства пронашли шест оквира муниције калибра девет милиметара.

Истрага је, наставља Маркин, усмерена на испитивање сведока и проучавање разговора преко мобилног у области места напада и снимака видео-камера обезбеђења.

"Убиство би могло да буде и провокација да се дестабилизује политичка ситуација у земљи. Њемцов је могао да буде изабран за неку врсту "жртве" и то од стране оних који не оклевају да искористе било коју методу да би постигли своје политичке циљеве", објашњава Маркин.

"Постоје и извештаји да је Њемцов примио претње због свог става према убиству запослених у 'Шарли ебдоу' у Паризу", наводи Маркин и додаје да се истражује и могућа веза убиства са грађанским ратом у Украјини.

Мотиви, према његовом мишљењу, могу бити и пословни, у вези са Њемцовом, или његовим личним животом.

Касније данас, недалеко од места злочина пронађен је аутомобил коришћен у нападу. Руски медији су јавили да је имао регистарске таблице Ингушетије, руске републике на Северном Кавказу.

Маркин је замолио новинаре да се не поводе за непровереним информацијама.

То се, према његовим речима, делом односи и на тај аутомобил, за који се наводи да је марке "лада приора".

"Све врсте проверених информација могу да дођу из званичних извора, а у овом случају то је Истражни комитет који је сада задужен за случај", истиче Маркин.

Он је пружио уверавање новинарима да ће Истражни комитет, Министарство унутрашњих послова и Федерална служба безбедности дати све од себе да реше случај.

Адвокат породице Њемцов потврђује да је убијени опозициони лидер већ неколико месеци преко друштвених мрежа добијао претње смрћу, и да су због тога поднели пријаву полицији.

Председник Украјине Петро Порошенко оцењује да је Њемцов убијен јер је планирао да открије доказе о умешаности Русије у конфликт у Украјини.

Девојка, двадесеттрогодишња украјинска манекенка, налази се на испитивању у полицији као једини сведок убиства.

Бивши литвански премијер Андриус Кубилиус рекао је, да је Њемцов планирао да тражи политички азил у Литванији 2012. године страхујући од прогона Кремља.

Кубилиус је тада обећао Њемцову да ће га примити у Литванију, али је руски опозиционар одлучио да остане у Русији.

"Њемцов је рекао да је страховао да ће бити ухапшен након протеста опозиције против трећег председничког мандата Владимира Путина 2012. године", рекао је Кубилијус Франс пресу.

Бивши литвански премијер каже да је предложио Њемцову да одмах дође, али је убијени опозициони лидер ипак одлучио да остане у Русији.

Литванија, чланица НАТО-а и Европске уније, најоштрији је критичар Русије од земаља бившег Совјетског савеза. Власти у Вилусу су у неколико наврата тражиле пооштравање санкција Русији због украјинске кризе.

Председница Литваније Далиа Грибаускаите изјавила је да убиство Њемцова показује да је Русија "утонула у таму терора против сопственог народа".

Њемцов је убијен у петак увече око 23.15. У њега је испаљено најмање седам или осам метака док је шетао мостом са познаницом која је стигла из Кијева.

Биће сахрањен у Москви, рекао је његов бивши портпарол Александар Котусов агенцији Тас и додаje да породица још није донела коначну одлуку о тачном месту и времену сахране.

Грађани и опозициони лидери током дана долазе на мост на којем је убијен Њемцов и полажу цвеће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару