Читај ми!

Полански пред судом у Кракову

Режисер Роман Полански појавио се јутрос у суду у Кракову да пружи додатна објашњења у склопу поступка његовог евентуалног изручења Сједињеним Америчким Државам због секса са 13-годишњом девојчицом пре више од три и по деценије.

Према прописима Пољске и САД, такав акт представља "педофилно силовање", јавља Бета.

Суђење је почело иза затворених врата, на захтев адвоката славног америчког режисера, пољског емигранта а судија је пред почетак рекао да одлука о изручењу неће бити донета данас, пошто су из Швајцарске стигла нова документа, делом на немачком језику.

Следеће рочиште биће заказано за април и тада би суд требало да одлучи да ли ће Поланског изручити америчком правосуђу, што би било допустиво према стручном тумачењу које је суду проследило надлежно пољско тужилаштво, у складу са међудржавним споразумом Пољске и САД.

Суд, међутим, може захтев да одбије као неоправдан, рецимо из хуманитарних разлога.

У прилог Поланском, према тумачењу тужилаштва, говоре хуманитарни разлози, пошто су му већ 82 године; исплатио је одштету жртви која је јавно рекла да му је опростила; у Пољској више не би могло да му се суди јер је његово кривично дело застарело, а није починио злочин против човечности.

Уколико суд у Кракову, попут швајцарског суда 2010. године, одлучи да Поланског не изручи, пресуда је правоснажна и коначна, али ако одобри изручење последња одлука је на пољском министру правде.

"Од тренутка када се тај захтев појавио, размишљам о њему. Настојим да га ни са ким не консултујем. Одлуку ћу донети самостално и сигурно ћу је детаљно образложити. Не желим да утичем на одлуку суда и зато процес не коментаришем. Сваки мој коментар могао би да се протумачи као покушај притиска", рекао је министар правде Цезари Грабарчик.

"Добровољно сам приступио процесу изручења. Имам поверење у пољско правосуђе", рекао је раније Полански који је већ добио једну малу битку са америчким тужиоцима, пошто је Пољска јесенас одбила да га ухапси и држи у затвору све док се не одлучи о екстрадиционом захтеву САД.

Поланском је стало да буде дефинитивно решено питање његовог евентуалног изручења, посебно сада, пошто ове године почиње у домовини да снима нови филм о афери Драјфус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару