Читај ми!

Кери: Србија на "линији ватре"

Сједињене Америчке Државе сматрају да се читав низ европских земаља, а међу њима и Србија, налазе на "линији ватре" када је реч о односима Вашингтона и Москве, рекао је амерички државни секретар Џон Кери пред Спољнополитичким одбором Сената. Русија маршира у Србији са већим утицајем него икада пре, тврди сенатор Кристофер Марфи.

Амерички државни секретар одговарао је на питања сенатора о растућем утицају Русије у Европи.

"Када је реч о Србији, Косову, Црној Гори, Македонији и другима – Грузији, Молдавији, Придњестровљу – они су на линији ватре", рекао је Кери, наводи агенција Риа Новости, преноси Танјуг.

Током саслушања у Спољнополитичком одбору Америчког сената, Кери се сагласио са оценом сенатора Кристофера Марфија да Русија води успешан пропагандни рат у контексту украјинске кризе.

Постоји забринутост да дебата о евентуалном слању оружја у Украјину баца сенку на "далеко већи пројекат који се одвија пред нама", а то је ширење утицаја Русије, упозорио је сенатор Марфи.

"Оно што видимо у Украјини јесте врх леденог брега када је реч о утицају Русије у том региону", навео је Марфи и додао да треба потражити правне инструменте за сузбијање тог утицаја у зони која, према његовим речима, обухвата Молдавију, Грузију, Србију, Црну Гору, Летонију, Балтик.

Амерички сенатор сматра да је ту на делу "асиметричан облик ратовања".

"Они купују медије, плаћају државне службенике или застрашују оне које не могу да потплате", рекао је Марфи.

Такво понашање Русије, према његовим речима, није наишло на адекватан одговор Запада.

"Неопходни су ресурси за вођење такве стратегије", објаснио је Марфи.

Подсетивши да је јесенас боравио на Балкану, Марфи је истакао да је том приликом приметио велики руски утицај у Србији.

"Русија маршира у Србији са већим утицајем него икада пре", рекао је Марфи и истакао да у исто време америчка амбасада у Београду покушава да прикупи средства за програме размене.

Амерички државни секретар је у расправи истакао да Бела кућа настоји да убеди људе да САД не желе са Русијом игру победника и губитника.

"Верујемо да Украјина може да постане капија између Истока и Запада", рекао је Кери.

Оценио је и да Украјина може да има економски споразум са ЕУ, али и са Царинском унијом.

"Сви треба да будемо спремни да се ангажујемо да помогнемо економски Украјину да се реформише и оствари своје снове и визије", додао је Кери.

Сенатори су Керију више пута поставили питање о директној војној помоћи Кијеву, а он је рекао да се то питање активно разматра.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару