Читај ми!

Дачић: Украјина на раскршћу

Министар спољних послова Србије и председавајући Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Ивица Дачић оценио је да је Украјина на критичном раскршћу и да је потребно континуирано поштовање примирја како би се омогућило повлачење тешког наоружања и опреме.

Дачић је, на брифингу у Савету безбедности Уједињених нација о приоритетима председавања ОЕБС-a, указао да од преузимања председавања агендом Србије доминира актуелна политичка криза и ескалација насиља у Украјини, преноси Бета.

"Све већи број људи у Украјини је погођен насиљем које се понавља, док таласи цивила напуштају домове у очајничкој потрази за безбедношћу. Све то је резултирало укупном цифром од преко милион расељених лица, више од пет хиљада убијених и преко 12.000 рањених", упозорио је Дачић.

"Отуда је крајње време да се мир устали. Пакет мера најављених у Минску 12. фебруара и даље представља најбољу расположиву мапу пута која води смиривању на истоку земље", истакао је он.

Специјална посматрачка мисија ОЕБС је спремна и вољна да одигра намењену јој улогу посредника и посматрача, нагласио је Дачић и додао да је спремна да надгледа кључне активности у тесној координацији са Трилатералном контакт групом.

Што се тиче питања везаних за границе, желим да подвучем актуелни значај Посматрачке мисије ОЕБС на руским контролним пунктовима Гуково и Доњецк, рекао је он и напоменуо да је то једино међународно присуство на међународној украјинско-руској граници.

Дачић је најавио да ће специјална посматрачка мисија ОЕБС наставити да патролира локацијама на украјинској страни границе, али да ће повећање активности контроле границе зависити од безбедносне ситуације на терену.

Искрено се надам да ћемо у наредним недељама и месецима моћи да даље надоградимо мере које су недавно усаглашене у Минску у циљу враћања мира и стабилности у источну Украјину. Српско председавање ће и даље чинити све што је у његовој моћи да допринесе остваривању овог циља, поручио је Дачић.

Пре неколио година, подсетио је он, Западни Балкан је био растрзан сукобима сличне природе.

Данас, међутим, преовлађују сарадња и решавање проблема мирним путем. Одлучили смо да у наше председавање као приоритет укључимо унапређење сарадње на Западном Балкану, што је јасан доказ да се, без обзира на величину и тежину, препреке могу превазићи политичким разумом и добром вољом, закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару