Наследници јеврејских трговаца туже Немачку

Наследници јеврејских трговаца уметничким делима тужили су Немачку и Музеј декоративне уметности због средњовековне уметничке колекције познате као "Благо Велфа", чија се вредност процењује на 226 милиона долара.

Тужбу су у понедељак у америчком окружном суду у Вашингтону поднели Алан Филип из Лондона и Гералд Штибел из Санта Феа, у Новом Мексику, наводи Бета.

Уметничка збирка, коју је вековима сакупљала катедрала у немачком граду Брауншвајгу, обухвата бројне предмете од злата и сребра, украшене драгим камењем и бисерима, од којих су неки стари више од 800 година.

Подносиоци тужбе тврде да су њихови преци 1935. продали благо Пруској под притиском нациста, по знатно нижој цени од тржишне.

У тужби се од америчког суда захтева да америчке и британске наследнике чланова конзорцијума, у чијем је власништву била колекција 1935. године, прогласи данашњим законитим власницима.

"Свака трансакција 1935, у којој су продавци били Јевреји а купац нацистичка држава је по дефиницији неважећа транскација", изјавио је адвокат Николас О'Донели.

Фондација за пруско културно наслеђе тврди да колекционари нису били принуђени да продају уметничке предмете, који нису чак ни били на територији Немачке у време продаје, као и да је цена била праведна.

Немачка владина комисија основана да би се решио тај спор прошле године је препоручила да колекција остане у Немачкој, проценивши да није била у питању "принудна продаја због прогона".

Председниок комисије Херман Парцингер је изјавио да верује да амерички судови немају надлежност у овом случају и да је уверен да ће свака судска одлука имати исти закључак до којих је дошла немачка комисија.

О'Донели је рекао да је препорука комисије била погрешна и да су његови клијенти одлучили да поднесу тужбу у Вашингтону јер сматрају да су "амерички федерални судови најпогоднији за решавање оваквих власничких права" на основу Закона о имунитету страних држава.

Конзорцијум јеврејских трговаца уметнинама из Франкфурта купио је 1929. године "Благо Велфа", колекцију од 82 уметничка предмета, од војводе Ернста-Аугуста од Брауншвајга-Линебурга.

Због Велике депресије нису успели да продају све предмете брзо и уносно као што су очекивали. Оно што је неспорно је да су преостала 42 комада продали Пруској, на чијем је челу у то време био Херман Геринг.

Тужиоци тврде да су Јевреји били жртва свакодневног терора нациста и да су морали да продају уметничка дела по много нижој цени од процењене вредности.

Немачка савезна држава Берлин је недавно спорну колекцију прогласила културним благом.

Колекција је изложена у берлинском Музеју декоративне уметности и сматра се највећом колекцијом немачког црквеног блага у поседу државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару