Читај ми!

Британија, посланик умешан у скандал око лобирања напушта парламент

Посланик Конзервативне партије Малколм Рифкинд саопштио је да планира да напусти парламент после општих избора у Британији у мају, након што је доведен у везу са скандалом који се тиче политичког лобирања.

Рифкинд, бивши шеф дипломатије, такође, одлази са места председавајућег парламентарног комитета који надгледа британску обавештајну службу, пренео је АП.

"Ништа од садашње контроверзе са којом сам доведен у везу није релевантно за мој рад као председавајућег Обавештајног и безбедносног комитета парламента", навео је Рифкинд у саопштењу, преноси Танјуг.

"Ипак, данас сам обавестио своје колеге да иако ћу остати члан комитета, одлазим са места председавајућег", додао је Рифкинд, а пренео Ројтерс.

Рифкинд и бивши шеф дипломатије Џек Стро из Лабуристичке партије тајно су снимљени како нуде приватној агенцији контакте с политичарима и дипломатама у замену за неколико хиљада фунти.

Стро и Рифкинд тврде да нису радили ништа противзаконито.

Двојица политичара снимљена су скривеном камером током разговора с новинарима Телеграфа и Канала 4, који су се представили као службеници агенције за комуникације ПМР, са седиштем у Хонгконгу, која је у стварности непостојећа.

Новинари су им рекли да траже истакнуте британске политичаре који би били вољни да се прикључе саветодавном одбору агенције.

Рифкинд је одбацио оптужбе за незаконито деловање као неосноване, а Стро је објаснио да су се његове речи односиле на активности којима би могао да се бави када, као што је раније најавио, напусти парламент после избора у мају.

Стро је такође, у саопштењу, истакао да је у потпуности поштовао етички кодекс парламента.

Снимак је поново отворио дебату о политичком лобирању.

Британским парламентарцима је дозвољено да, поред парламента, буду ангажовани на другим пословима, под условом да су они у складу с кодексом понашања, и дужни су да пријаве све приходе.

Забрањено им је, међутим, да узимају новац у замену за говоре или постављају одређена питања у парламенту, подносе предлоге закона или амандмана на законе или позивају колеге или министре да то учине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару