Читај ми!

Мосад мислио другачије од Нетанијахуа

Тврдња израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да је Иран годину дана далеко од атомске бомбе контрадикторна је проценама његових тајних служби, судећи по извештајима на основу докумената који су процурили у јавност.

Контрадикторност је откривена у комуникацијама између јужноафричких обавештајних служби и њихових глобалних партнера, укључујући Мосад и ЦИА, а које су доспеле до катарске новинске мреже Ал Џазира и британског Гардијана.

Године 2012. Нетанијаху је рекао светским лидерима у УН да Иран може да направи нуклеарно оружје у року од године, приказавши скицу запаљене бомбе како би упозорио на узнапредовалу фазу развојних напора Техерана.

Тада је нагласио да ће, у случају да не буде заустављен до средине 2013, Ирану бити потребно "само неколико месеци или чак само неколико недеља" додатног обогаћивања уранијума да развије бомбу.

Међутим, неколико недеља након тог говора Мосад је разменио извештај с обавештајним службама Јужне Африке, у коме се закључује да Иран не "изводи активност неопходну да се произведе бомба", како је пренео Гардијан.

Такве разлике, навео је лист "истичу јаз између јавних тврдњи и реторике највиших израелских званичника и процена израелског војног и обавештајног естаблишмента".

Ови извештаји објављени су у политички осетљивом тренутку када се САД, Кина, Русија, Велика Британија, Француска и Немачка суочавају са роком до краја марта да постигну споразум с Ираном да ограничи свој нуклеарни програм у замену за економске санкције.

Иран пориче да тежи атомској бомби, тврдећи да развија нуклеарни програм за добијање енергије. Један званичник израелске владе рекао је Гардијану да нема контрадикторности између Нетанијахуових изјава и извештаја јер оба тврде да Иран обогаћује уранијум да би развио оружје.

Докумети који су доспели до медија датирају од 2006. до 2014. године и састоје се углавном од комуникација између обавештајних служби Јужне Африке и других агенција широм света, као што је бриатнски МИ-6, руска обавештајна служба и ЦИА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару